E adevărat că cel mai lung lanț muntos de pe Terra nu poate fi văzut cu ochiul liber?

de: Ana-Maria
25 11. 2020
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Cel mai lung lanț muntos din lume îl constituie munții Anzi Cordilieri, având o lungime mai mare de 7500 de kilometri. Acest lucru este parțial adevărat dacă ne referim la munții pe care îi putem vedea, însă există și munți submarini, ascunși de ochii lumii.

Dorsala Atlanticului este cel mai lung lanţ muntos pe Pământ și este situată de-a lungul Oceanului Atlantic. Acest lanț muntos străbate Atlanticul de la nord la sud și are o lungime de peste 40.000 de kilometri și are o adâncime medie de 2500 de metri sub suprafața apei oceanului, potrivit cunoastelumea.ro.

Aflându-se sub apele Atlanticului, sunt doar câteva locuri în lume unde se pot vedea vârfurile acestui incredibil lanț muntos. Acestea răsar de sub ape sub forma unor insule.

Islanda, parte a acestui lanţ muntos

Islanda este o țară parțial locuibilă, având relief vulcanic și peisaje formidabile. Totodată, dintre porțiunile aflate deasupra mării, Islanda reprezintă cea mai întinsă porțiune a Dorsalei Atlantice.

Acum 24 de milioane de ani, Islanda a luat naștere în urma unor erupții vulcanice și este un adevărat „Rai al geologilor”, fiind în permanență un teritoriu cercetat.

Parcul Național Thingvellir situat în Islanda este locul în care Dorsala Atlantică se poate vedea cu ușurință. Între America de Nord și plăcile tectonice eurasiatice se produce un fenomen de derivă continentală. Acesta poate fi observat în cel mai clar mod prin cercetarea fisurilor și adânciturilor neobișnuite care traversează acea regiune. Formațiunea Almannagjá este cea mai mare și are aspectul unui adevărat canion.

La începuturi, exista pe Terra un singur continent. Cercetătorii l-au numit Pangeea. Fragmentarea continentului Pangeea a avut loc acum 180 de milioane de ani. Alte teritorii din emisfera nordică, alături de Islanda, care fac parte din Dorsala Atlantică sunt Insulele Azore și Bermudele. De asemenea, insulele Tristan da Cunha și Ascension sunt parte din Dorsala Atlantică din emisfera sudică.

Foto: Wikipedia