E adevărat că cel mai mare sat din Europa este pe pământ românesc?

29.05.2019
E adevărat că cel mai mare sat din Europa este pe pământ românesc?

Cine ar fi crezut că cel mai mare sat din Europa se află pe pământ românesc? Ei bine, satul denumit Congaz nu este în România, dar se află în sudul Republicii Moldova.

Congaz (în găgăuză Kongaz) este un sat în Unitatea Teritorială Administrativă Găgăuzia, Republica Moldova. Localitatea are în același timp statut de sat și de comună, și are o populație de 11.123 de locuitori. Așezarea a intrat în Cartea Recordurilor Guinness ca fiind cel mai mare și cel mai dens populat sat din Europa.

Satul a avut o istorie aparte. Așezarea a făcut parte din teritoriul din sud-vestul Basarabiei (Cahul) care, în urma Tratatului de la Paris din 1856 a fost retrocedat de Rusia Moldovei. În urma acestei pierderi teritoriale, Rusia nu a mai avut acces la gurile Dunării. În urma Unirii Moldovei cu Țara Românească din anul 1859, acest teritoriu a intrat în componența noului stat România (numit până în 1866 „Principatele Unite ale Valahiei și Moldovei”).

E adevărat că în Moldova există cel mai mare cimitir din Europa? Câte locuri are și cum se vede din avion?

Satul Congaz este situat la latitudinea 46.1091 longitudinea 28.6044 și altitudinea de 42 metri față de nivelul mării. Distanța dintre Congaz și Chișinău, capitala Republicii Moldova, este de 93 de km.

În ciuda faptului că este una dintre cele mai mici țări din Europa de Est, Republica Moldova are 2 regiuni autonome: Transnistria și Găgăuzia, iar Congaz se află chiar în Găgăuzia.

Care sunt cele mai mari orașe din Republica Moldova?

Orașele cu cea mai numeroasă populație din Republica Moldova sunt: oraşul Chişinău cu 339.079 de persoane, urmat de oraşul Bălţi cu 97.930, Ungheni cu 30.804 şi Cahul cu 30.018 locuitori. Conform cifrelor, două treimi din populaţia Republicii Moldova locuieşte în mediul rural.

De unde vine denumirea de Moldova?

Care este cel mai mare sat din România?

Cel mai mare sat din România este Jina, comuna formată dintr-un singur sat din Mărginimea Sibiului, care se întinde pe 315 km pătrați. Jina, deși are vatra așezată la altitudinea de 1.000 de metri, își are hotarele la vârfuri de peste 2.200 de metri. În Jina trăiesc 3.700 de suflete.

Foto: Facebook/Eugeniu Durbala

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot