E adevarat că există un animal care se lasă mâncat de puii lui?

28.04.2020
E adevarat că există un animal care se lasă mâncat de puii lui?

A fi părinte înseamnă o serie de responsabilități. Există un animal care dovedește că dragostea pentru copii poate fi mortală. Majoritatea speciilor își cresc puii, după care aceștia devin independenți și părăsesc cuibul. Nu același lucru se întâmplă și cu Stegodyphus lineatus, un păianjen care trăiește în Deșertul Negev, din Israel.

Aceste arahnide înțeleg altfel dragostea maternă. Femelele se lasă devorate de puii lor. Cercetători biologi au încercat să deslușească acest comportament bizar și au ajuns la concluzia că mama își pregătește progeniturile să o mănânce.

Cum își mănâncă puii mama?

Se pare că organismul femelei începe să se degradeze chiar înainte ca puii să eclozeze. „Întregul organism al păianjenului este reprogramat, ca și cum ar fi totul plănuit”, a declarat Mor Salomon, entomolog la Universitatea Ebraică din Ierusalim, citat de Scientific American.

Țesuturile acestui animal au fost analizate în timpul reproducerii și s-a observat o degradare a acestora. „Într-o primă fază, limitele fiecărui organ sunt clare. Apoi, în imaginea următoare, totul devine încețoșat, iar apoi organele dispar”, a afirmat Mor Salomon.

Odată început procesul de degradare femela își regurgitează porțiuni din intestinul lichefiat pentru a-și hrăni puii în creștere. După terminarea acestui proces copiii se năpustesc asupra mamei și o mănâncă de vie. La finalul mesei, puii vor părăsi cuibul lăsând în urmă exoscheletul mamei lor.

După un an, puii femelă vor trece prin același proces și își vor oferi corpul, pentru devorare, generațiilor viitoare.

Un proces bizar care, însă, are și un grad de logică. Conform studiilor, dacă puii pleacă din cuib înainte să își devoreze mama, femela va produce alți copii. Se pare că acesta este planul de rezervă al naturii, în cazul în care puii sunt mâncați de prădători precum viespile sau furnicile.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot