Constantin Noica a fost unul dintre cei mai cunoscuți filosofi români. Acesta este membru post-mortem al Academiei Române și este cunoscut și ca poet, eseist, publicist și scriitor român. Totuși, în ciuda faptului că a avut o viață frumoasă, sfârșitul lui Constantin Noica a fost de-a dreptul ciudat.
Constantin Noica s-a născut pe 12 iulie 1909 și a murit pe 4 decembrie 1987, la vârsta de 78 de ani. Filosoful a decedat în urma unui accident de-a dreptul stupid.
Ultimii ani din viață începând cu anul 1975, Constantin Noica și i-a petrecut la Păltiniș lângă Sibiu, locuința lui devenind loc de pelerinaj și de dialog de tip socratic pentru admiratorii și discipolii săi. Printre aceștia se numără și Andrei Pleșu sau Gabriel Liiceanu. De altfel, din cauza acestei locuințe, situate în mijlocul naturii, Noica avea să piară.
Care este cea mai veche glumă din istorie? Prima anecdotă din lume
Se spune că cu patru zile înainte de a muri, Noica a vrut să prindă sau să alunge un şoarece ce nimerise în camera lui, s-a împiedicat de marginea covorului şi a căzut. Ca urmare a acestui accident, Noica și-a fracturat șoldul și din cauza emboliei survenite câteva zile mai târziu, avea să moară prin edem pulmonar la Spitalul Clinic din Sibiu.
Constantin Noica a fost înmormântat pe 6 decembrie 1987, la Schitul Păltiniș, după dorința sa, slujba fiind oficiată de un sobor de preoți în frunte cu ÎPS Mitropolit Antonie al Ardealului, Crișanei și Maramureșului.
Nu oricine putea studia lângă Constantin Noica. Pentru a putea lucra, citi şi discuta alături de el era nevoie de nişte condiţii obligatorii. În primul rând, doritorii erau nevoiți să cunoască franceza, engleza și germana. Totodată, niciun doritor de a pătrunde în tainele filozofiei nu se putea aventura în esenţă fără greaca veche şi latină. Acelaşi Noica avea şi cele „100 de cărţi obligatorii“: o listă de lucrări ce constituiau baza oricărui studiu serios. Abia ajuns la acest nivel de bază, puteai începe.