Cu o populație de aproape 3 milioane de locuitori Albania este una dintre cele mai importante țări din Balcani. Numele de Albania este numele țării în latina medievală. În limba vorbită de localnici, țara se numește Shqipëri. Totuși, puțină lume știe că imnul acestei țări este compus de Ciprian Porumbescu.
Ciprian Porumbescu a fost unul dintre cei mai mari compozitori români și muzicologi români. Una dintre creațiile sale este un cântec patriotic ce avea să devină mai târziu imnul Albaniei. În țările române, cântecul avea versurile „Pe-al nostru steag e scris unire” și era un cântec patriotic al românilor
Imnul intitulat „Hymni i Flamurit” („Imnul steagului…”) are muzica lui Ciprian Porumbescu și versurile lui Aleksander Stavre, un poet albanez. Dar, a fost adoptat fără nicio problemă de Guvernul de la Tirana în 1912, anul independenței Albaniei. Imnul a fost oficializat de guvernul albanez provizoriu, condus de Ismail Qemali, chiar în iarna anului 1912.
De unde s-a inspirat imnul „Deșteaptă-te, române!”?
De-a lungul vremii, imnul a fost motiv de dispută între Ceaușescu și Enver Hodja, părintele statului albanez modern. Dictatorul român și-a dorit să-l facă pe omologul său să renunțe la cântecul-emblemă al țării sale, Ceaușescu intenționând să transforme „Pe-al nostru steag e scris Unire” în imn național al României. Din păcate, acest lucru nu s-a întâmplat. Soluția aleasă de Nicolae Ceaușescu pentru a schimba imnul a fost o nouă melodie compusă de Ciprian Porumbescu intitulată „Trei culori”.
Au existat vreodată castele înconjurate de apă în care se aflau crocodili înfometați?
Albania nu este singura țară al cărei imn are la bază o melodie românească. Imnul statului Israel se numeşte „Hatikvah” („Speranţa noastră”), iar versurile sale au fost scrise la Iaşi. Conform istoricilor, melodia care a stat la baza cântecului de stat israelian este „Cucuruz cu frunza- n sus”. De necrezut, nu-i așa?