E adevărat că în Belarus femeile nu pot primi pedeapsa capitală?
Belarus este singura țară din Europa în care mai există pedeapsa cu moartea. Deși ONG-urile din întreaga lume, pentru drepturile omului, fac presiuni pentru abolirea acesteia, președintele Aleksandr Lukașenko refuză abrogarea ei. Activiștii acuză că, de cele mai multe ori, deținuții nu au parte de un proces corect și află în ultimul moment că vor fi executați.
Când gardienii intră în celula deținuților, aceștia nu știu niciodată cu certitudine dacă este ultima lor zi. Totodată, când persoanele sunt executate, totul este ținut secret, iar familiile află cu multe luni mai târziu. Condamnații sunt executați prin împușcare în cap, iar conform legii, pedeapsa cu moartea nu se aplică și în cazul femeilor.
Belarus păstrează obiceiurile fostei URSS
Belarusul a făcut parte din Uniunea Sovietică și este descrisă ca „ultima dictatură a Europei”. Aici drepturile omului rareori sunt respectate, iar deținuții acuzați de crimă sunt victimele unor abuzuri grave, între care presiune psihologică și tortură, dar și alte tratamente degradante, crude și inumane. Deținuților li se interzice să se așeze pe pat, cu excepția orelor în care li se permite să doarmă, conform ONG-ului Viasna.
Potrivit Amnesty International, din anul 1991 până acum, au fost executate peste 300 de persoane. Înainte de proces, condamnații sunt ținuți în celule aflate în beciul unui centru cu securitate sporită. Când vine ziua execuției, un procuror le comunică prizonierilor că solicitarea unei grațieri prezidențiale le-a fost respinsă.
Prizonierii sunt legați la ochi și duși într-o cameră aranjată special, unde sunt forțați să îngenuncheze și împușcați în cap. Întreaga procedură durează în jur de două minute. Rudele sunt informate după săptămâni sau chiar luni, iar în unele cazuri familia primește o cutie cu bunurile personale ale celui executat. Trupurile acestora nu sunt niciodată returnate familiilor, iar locul în care sunt îngropați reprezintă un secret de stat.
Comunitatea internațională a făcut presiuni pentru ca Belarusul să interzică pedeapsa capitală, însă președintele Aleksandr Lukașenko, care se află la putere din 1994, invocă rezultatul unui referendum din 1996 pentru a justifica existența pedepsei capitale. La acel vot popular, 80% dintre cetățenii din Belarus se opuneau abolirii pedepsei cu moartea, însă există suspiciuni mari cu privire la fraudarea rezultatului.
Foto: thestatesman.com