E adevărat că în comunism nu exista șomaj și toată lumea avea un loc de muncă?

10.06.2019
E adevărat că în comunism nu exista șomaj și toată lumea avea un loc de muncă?

Comunismul este perioada care a afectat drastic România. Și iremediabil, ar spune alții. Există însă, în gândirea colectivă, ideea că în perioada comunistă toată lumea avea un loc de muncă și nu exista șomaj. Parțial, adevărat. Dar, doar parțial. De ce este o prostie această afirmație?

Ideea că în lumea comunistă nu există șomaj a fost ani de-a rândul punctul forte al propagandei comuniste. Atât în România cât și în restul țărilor din blocul comunist, precum URSS, Ucraina, etc. Se pare însă că adevărul este altul. De la nivel înalt se luau decizii politice pentru ca șomajul să nu fie aplicat.

Avea toată lumea de muncă în comunism?

Regimul comunist aplica un așa zis „șomaj mascat”. Cu alte cuvinte, regimul supradimensiona numărul de angajați în fabrici și uzine chiar dacă aceast lucru ducea la o productivitate redusă. Cu alte cuvinte, mulți oameni aveau un loc de muncă, deși nu munceau. La nivel național exista, în anul 1989, un număr nejustificat de mare de angajați. Puțini știu că, în perioada comunistă, statul a cheltuit resurse uriașe pentru construirea unor capacități de producție care au generat pierderi, dar au asigurat ocuparea forței de muncă.

De ce nu avea niciodată Ceaușescu bani la el?

În plus, în anul 1968, a fost introdusă în Codul Penal infracțiunea de vagabondaj (persoană care deşi are capacitatea de a munci, nu exercită în mod obişnuit o ocupaţie sau profesie ori nu prestează nicio altă muncă pentru întreţinerea sa). Un alt factor care a dus la un șomaj scăzut în România comunistă a fost interdicția românilor de a munci în străinătăte.

E adevărat că în ’89 România nu avea nicio datorie externă?

Ce este șomajul?

Conform definiției, șomajul este un dezechilibru al pieței muncii și se caracterizează prin existenta unui anumit număr de persoane apte de muncă, disponibile, care nu-și găsesc un loc de muncă, conform dorințelor acestora.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot