E adevărat că în Finlanda chelnerii se simt jigniți dacă primesc bacșiș?
Cine nu a fost măcar o dată la restaurant și nu s-a întrebat cât de mare ar trebui să fie bacșișul pe care să-l lase chelnerului? Ei bine, chiar dacă pare greu de crezut, există un loc în lume despre care se spune că ospătarii se simt jigniți dacă primesc vreo atenție. Cât adevăr este în această afirmație?
Chelnerii se simt jigniți dacă primesc bacșiș în Finlanda??
Da, e clar, există state în lume unde bacșișul nu este o obișnuință. Din această categorie face parte și Finlanda, una dintre cele mai apreciate țări din nordul Europei. Totuși, se simt chelnerii ofensați dacă primesc bacșiș?
De unde vine substantivul „fiasco”? Care este povestea lui?
În mod obișnuit, în Finlanda nu se lasă bacșiș. Totuși, de aici și până la a fi ofensați chelnerii dacă primesc bacșiș este poveste lungă.
„Chelnerii, șoferii de taxi sau coafezele nu se așteaptă deloc să fie remunerate extra. Desigur că vor lua bani de la un turist prost și acest lucru nu-i va ofensa sub nicio formă”, a scris un localnic din Helsinki pe site-ul tripadvisor.com.
Altcineva originar din Finlanda a adăugat: „Prețurile din meniu includ de multe ori și bacșișurile”.
Alte țări în care bacșișul nu se practică sunt Elveția, Japonia, Australia, Suedia sau Norvegia.
Curiozități despre Finlanda:
- Finlandezii sunt mari consumatori de cafea. În medie, un finlandez consumă 12 kg de cafea pe an;
- Capitala Finlandei a fost declarată în urmă cu câțiva ani orașul cu cei mai cinstiți oameni din lume. Un experiment care presupunea punerea a 12 portofele în mijlocul străzii, cu un număr de telefon, o poză de familie și câțiva bani a făcut ca 11 din cele 12 portofele să fie returnate proprietarilor în Helsinki;
- În Finlanda, amenda este direct proporțională cu salariul celui care a încălcat legea. Cu cât are salariul mai mare cu atât amenda va fi mai mare.
Numele salatei Caesar nu vine de la împăratul roman. Și totuși, de ce se cheamă astfel?
Foto: Pexels.com