E adevărat că, în Gibraltar, circulația mașinilor se oprește din cauza avioanelor?

29.04.2021
E adevărat că, în Gibraltar, circulația mașinilor se oprește din cauza avioanelor?

Gibraltar este singurul teritoriul britanic situat în partea continentală a Europei. Acesta nu este un stat în sine, ci reprezintă o zonă dependentă de Marea Britanie. Regiunea se află la sud de Spania, iar strâmtoarea Gibraltar leagă Marea Mediterană de Oceanul Atlantic. Totodată, strâmtoarea separă Spania de Maroc. Numele de Gibraltar vine din limba arabă Jebel at-Tariq (جبل طارق), care înseamnă „muntele lui Tariq”.

Suprafața totală a acestei peninsule măsoară doar 6.8 km pătrați. În zonă, trăiesc, potrivit datelor statistice, aproximativ 33.000 de persoane. Zona a fost dezvoltată de Marea Britanie încă de la începutul celui de-al Doilea Război Mondial, când reprezenta un punct strategic datorită poziției geografice.

Traficul rutier, oprit când decolează și aterizează avioanele

Un lucru inedit, în această peninsulă, este faptul că atunci când decolează sau aterizează un avion, traficul de pe cea mai mare autostradă din zonă este oprit. Potrivit datelor oficiale, de cel puțin 14 ori pe zi mașinile sunt staționate pentru a permite traficul aerian să se desfășoare în ritmul normal.

Circulația autovehiculelor este stopată aproximativ 10 minute la fiecare decolare sau aterizare de avion. Echipajele de poliție sunt mereu prezente în zonă, pentru a verifica dacă șoferii respectă regulile impuse. Din cauza reliefului din zonă nu s-a reușit construirea unui pasaj subteran, iar conducătorii auto trebuie să aștepte de fiecare dată când o aeronavă sosește sau decolează de pe aeroport. Traficul aerian, în zonă, este unul intens cu curse din și către Marea Britanie și Spania.

Cum a fost construit aeroportul din Gibraltar?

Aeroportul din Gibraltar a fost construit de Marea Britanie și a devenit operațional în anul 1939. Inițial, acesta a servit drept bază millitară pentru Flotila Aeriană Regală a Marii Britanii. Pista a fost mărită pentru a permite aterizarea și decolarea aeronavelor de mari dimensiuni, și astfel a trecut prin mijlocul autostrăzii numită „Winston Churchill„. Zona a fost una strategică pentru armata britanică în cel de-al Doilea Război Mondial.

Foto: Wikipedia.ro și stiati-ca.epistole.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot