Republica Moldova este o țară frumoasă asemeni unui diamant neșlefuit. Chiar dacă nu este o atracție pentru turiști, puțini sunt cei care știu că în Chișinău există cel mai mare cimitir din Europa.
Cu o suprafață de circa 2.000.000 m², cimitirul Sfântul Lazăr, numit colocvial Cimitirul Doina, a fost deschis în anul 1966 și avea în anul 2017 peste 300.000 de morminte. Din cauza mărimii sale, cimitirul este împărțit în 266 de sectoare.
E adevărat că a existat un român care ar fi trăit 185 de ani?
În fiecare an, aici sunt înhumați între patru și cinci mii de oameni. În luna aprilie a anului 2010 se estima că în cimitir mai sunt disponibile circa 40 de mii de locuri pentru înmormântare.
Cât timp ai putea să supraviețuiești într-un sicriu dacă ai fi îngropat de viu?
Cimitirul Doina a fost în repetate rânduri subiect de documentare pentru publicațiile din vestul Europei. Din pricina faptului că oamenilor le este tot mai greu sa se deplaseze prin cimitir, administrația a vrut să introducă aici transport public, însă a reunuțat ulterior la idee.
Se pare că în curând, Cimitirul Doina nu va mai fi cel mai mare cimitir din Europa. Cimitirul de Nord din Rostov, Rusia, se extinde cu o viteză amețitoare. Acesta a ajuns recent la peste 355.000 de morminte și are o suprafață mult mai mare și un potențial mai mare de extindere.
Wadi-us-Salaam este cel mai mare loc de veci din lume. Acesta este situat în orașul sacru Shia Najaf din Irak și acoperă aproape 15% din suprafața așezării. Cimitirul Wadi-us-Salaam are aproximativ 10 milioane de morminte. Anual, aici sunt înhumați 500.000 de oameni.
Macabru! De unde provine expresia „salvat de clopoțel”?