E adevărat că în România există un sat unde localnicii ajung doar cu scara?

de: Claudiu Petrișor
03 05. 2019
scara

Într-o lume în care casele cu etaj dispun de scări interioare și în care oamenii se folosesc în mall-uri de scări rulante, există un sat în care localnicii pot să ajungă la așezare doar cu ajutorul unor scări din lemn improvizate. Da, în România există un colț uitat de lume unde localnicii ajung doar cu scara.

O scară de lemn pusă pe câteva stânci înalte reprezintă singura cale de acces către Ineleţ, un sat din judeţul Caraş-Severin. Ineleţ face parte din comuna Cornereva, ce cuprinde în total 40 de sate.

Ineleţ este unul dintre cele mai izolate cătune din România. Acesta este situat în Munţii Cernei din judeţul Caraş-Severin, iar accesul se face pe patru scări din lemn, cu o lungime totală de aproximativ 100 de metri. După ce scările sunt urcate, urmează o cărare prin pădure, iar la Ineleţ se ajunge în aproximativ două ore de mers pe jos. Scările de lemn sunt vechi de zeci de ani, dar încă rezistă.

Care este cel mai mare sat din România? E mai mare chiar decât Bucureștiul!

În Ineleț nu există curent electric și aici trăiesc câțiva zeci de oameni în casele răsfirate pe munte. Noaptea, în Ineleț se aprind lămpile cu gaz. Aici, sătenii încă mai poartă opinci și își fac provizii de la un magazin aflat la două ore distanță. La școala din sat învață câțiva copilași. Preotul vine la biserica din sat o dată la două săptămâni pentru a oficia o slujbă.

Scările nu sunt singura cale de acces

La Ineleţ se poate ajunge şi fără ca sătenii să urce scările din lemn, pe o altă cărare care trece prin pădure, aflată la aproximativ 16 kilometri de Băile Herculane, doar că traseul este de cel puțin patru ore și sătenii sunt prea bătrâni pentru un astfel de drum.

Ineleț este în inima munților Carpați

Foto: viziteaza-romania.com

infinitravel.ro