Cine s-ar fi gândit că în țara noastră există unul dintre cele mai vechi aeroporturi din lume, care este încă funcțional? Ba mai mult, acesta este pe locul al 3-lea în topul celor mai vechi autogări funcționale de pe Glob și pe locul al 2-lea în Europa.
Aeroportul Aurel Vlaicu, cunoscut sub denumirea de Aeroportul Băneasa, este unul dintre cele mai vechi din lume. Primele zboruri au fost efectuate aici în anul 1909 de către Louis Blériot. Avioanele vremii aterizau pe terenul hipodromului particular de la Băneasa.
Pe data de 1 august 1912, Liga Aeriană Română, condusă de principele George Valentin Bibescu înființează la Băneasa o școală de pilotaj pentru piloți militari În același an, aerodromul a devenit în mod oficial aeroport.
Poți să iei în aeroport toate hainele pe tine și să nu mai plătești taxa de bagaj?
De altfel, Băneasa a fost singurul aeroport internațional din România până când a fost construit în anul 1968 aeroportul Internațional Henri Coanda, cunoscut sub denumirea de Otopeni.
Clădirea aerogării Băneasa, o elice cu trei pale, a fost construită între 1947 și 1952. De câțiva ani, aeroportul este închis pentru modernizare, dar va fi redeschis pentru cursele de linie în 2020. Deocamdată, terminalul este deschis doar pe zona de aviaţie generală – business.
La nivel mondial, titlul de cel mai vechi aeroport din lume îi revine aeroportului Park Park, din orașul College Park, Maryland, SUA. Acesta a fost înființat în 1909 pentru a instrui ofițeri militari în armata Statelor Unite ale Americii.
De ce avioanele lasă urme pe cer?
Pe locul al doilea și pe primul loc în Europa ca vechime este aeroportul din Hamburg. Acesta a fost înființat în 1911 și este situat la 8,5 km distanță de centrul orașului Hamburg din Germania.
Băneasa este pe un onorabil loc 3, în condițiile în care în lume, există astăzi peste 44.000 de aeroporturi.
Foto: sanuuitam.blogspot.com