E adevărat că Ion Creangă își bătea nevasta?

25.07.2019
E adevărat că Ion Creangă își bătea nevasta?

În cadrul familiilor tradiționale românești, violența domestică a fost dintotdeauna la ea acasă. Bărbatul a fost considerat capul familiei și sute de ani femeile au fost cele „puse la punct” prin violență fizică. În mod hilar, au existat și familii cunoscute în care bărbatul își lovea nevasta. Nici Ion Creangă, născut și crescut într-o familie de țărani din Humulești, nu făcea excepție. Se pare că acesta își bătea nevasta, lucru din pricina căruia s-a ajuns în cele din urmă și la divorț.

Ion Creangă a fost unul dintre cei mai cunoscuți scriitori și povestitori români. Basmele, poveștile și povestirile lui Creangă sunt celebre și peste hotare și opera „Amintiri din copilările” a fost citită de milioane de români.

Ion Creangă își altoia nevasta?

Totuși, deși era cunoscut ca un bun scriitor și avea de-a face cu oameni din înalta societate, se pare că Ion Crengă nu își respecta deloc soția. Creangă avea pretenția să fie respectat și nimeni să nu-i iasă din cuvânt.

Acesta a cunoscut-o pe soția sa, o orăşeancă get-beget, fiica unui preot din Iași, pe când aceasta avea doar 15 de ani. Pe scriitor l-a atras faptul că Ileana provenea dintr-o familie înstărită. Cei doi s-au căsătorit în anul 1859, pe 23 august. „În căsătoria ce-a urmat a lui Creangă n-a intrat oricum niciun factor sentimental, cum nu intra îndeobște în chestiunile acestea, ci numai o socoteală profesională“, scrie George Călinescu.

E adevărat că actorul Nottara l-a prins pe Caragiale cu soția lui în pat?

„Fetiţa de 15 ani, devenită tânăra femeie de 22 de ani, se găsi în faţa unui om vesel, slobod la gură şi la purtări, însă aprins la mânie, încăpăţânat în ideile lui, de mentalitate ţărănească, hotărât să pună ordine în familie, dăscăleşte, lovindu-şi copilul cu palma peste gură la vreo necuviinţă şi, prin urmare, cruţând tot atât de puţin femeia, pe care n-o credea superioară bărbaului”, completa în „Viaţa şi opera lui Ion Creangă”, criticul literar George Călinescu.

Ileana se numea soția lui Creangă

Acesta continua: „El împărtăşea filozofia lui Moş Nechifor Coţcariul, că femeia nebătută e ca moara neferecată şi, fără îndoială, că voi să-şi ferece muierea nelalocul ei, cum făceau gospodarii la Humuleşti. (…)”.

Casa din Humulești unde s-a născut Ion Creangă

Și pentru că Ileana nu se vedea fiind maltratată o viață întreagă, a urmat și divorțul. Asta în ciuda faptului că cei doi aveau un copil, pe Constantin. Ileana avea 22 de ani la vremea separării, dar divorțul oficial s-a încheiat mult mai târziu, în anul 1973. Unicul copil al cuplului, Constantin Creangă (13 ani), a rămas la tatăl său.

Ion Creangă ar fi murit după ce a mâncat 20 de gogoși uriașe. Este adevărat?

Creangă nu a suferit după divorț și s-a refugiat în brațele altor doamne și domnișoare. S-a vorbit și despre o relație cu o călugăriță cu care scriitorul ar fi avut și un copil ce a murit la naștere. Nu există dovezi în acest sens. În ultimii ani de viață, Tinca Vartic a fost cea care i-a stat alături, o țărancă ce a știut să-și accepte rolul secundar în concubinajul cu Creangă.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot