E adevărat că Ionel Brătianu a intentat divorț a doua a zi după căsătorie?

01.10.2020
E adevărat că Ionel Brătianu a intentat divorț a doua a zi după căsătorie?

Ion I. C. Brătianu, cunoscut ca Ionel Brătianu, s-a născut pe 20 august 1864, în satul Florica, judeţul Argeş și a fost om politic, inginer, prim-ministru al României, preşedinte al Partidului Naţional Liberal, membru de onoare al Academiei Române.

Acesta s-a impus în viaţa politică din România timp de 20 de ani, în aceeaşi măsură admirat şi disputat, Ion I. C. Brătianu a fost una dintre cele mai complexe şi dezbătute persoană politică din istoria României. El s-a realizat ca om politic conducând Partidul Național Liberal.

De profesie era inginer, însă nu a profesat decât foarte puțin după ce a obținut diploma în 1889. Tatăl său, Ion C. Brătianu l-a împins către viața politică considerându-l cel mai potrivit acestei cariere dintre cei trei fii ai săi. Numele a reprezentat un avantaj imens, iar Ionel Brătianu a purtat o povară grea din acest motiv și a fost tot timpul conștient că trebuie să îl onoreze.

În urma implicării sale active în politică, opozanții l-au numit „rege neîncoronat”, deoarece deciziile pe care Ferdinand I le lua erau în mare parte influențate de Ionel Brătianu.

Cel mai frumos tânăr din București

Ionel Brătianu nu a fost doar un faimos om politic, ci și un bărbat căruia îi plăceau femeile, însă cele influente erau favorite. Conform Historia,  el era un bărbat arătos, cu o atitudine impunătoare, iar în urma invitației pe care Regele Carol I i-a făcut-o la Balul Palatului a fost declarat „cel mai frumos şi distins tânăr din Bucureşti, un lord englez”.

Ionel I.C Brătianu – Foto: historia.ro

 

Tânărul Brătianu era plăcut de femei și nici el nu rămânea rece avansurilor lor. Astfel că, în scurta sa profesie de inginer, pe când lucra la calea ferată Iaşi-Paşcani, a cunoscut-o pe Maria Moruzi, văduva lui Alexandru Cuza, nora domnitorului Unirii. Aceasta l-a invitat la reședința de la Ruginoasa și și-au început aventura amoroasă.

Relația lor a fost una complicată, iar în urma acestei idile, Moruzi a rămas însărcinată și l-a născut pe Gheorghe Brătianu. Acest lucru l-a determinat pe omul politic să se căsătorească cu principesa Moruzi și și-a recunoscut astfel fiul ca fiind legitim. Însă a două zi după cununia religioasă, Ionel Brătianu a depus actele pentru divorț.

Relațiile tensionate dintre părinți, l-au ținut departe pe Gheorghe Brătianu de tatăl său, însă la 20 de ani, acesta a început să își viziteze celebrul tată și să se bucure de sfaturile acestuia în ciuda diferențelor politice dintre cei doi. Din cauza dictaturii comuniste, Gheorghe Brătianu a avut o carieră scurtă de istoric politic.

Maria Moruzzi și fiul ei, Gheorghe I. Brătianu

Foto: descoperă.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot