E adevărat că Ionel Brătianu a intentat divorț a doua a zi după căsătorie?

de: Ana-Maria
01 10. 2020
ionel-bratianu-patriarhul-unirii

Ion I. C. Brătianu, cunoscut ca Ionel Brătianu, s-a născut pe 20 august 1864, în satul Florica, judeţul Argeş și a fost om politic, inginer, prim-ministru al României, preşedinte al Partidului Naţional Liberal, membru de onoare al Academiei Române.

Acesta s-a impus în viaţa politică din România timp de 20 de ani, în aceeaşi măsură admirat şi disputat, Ion I. C. Brătianu a fost una dintre cele mai complexe şi dezbătute persoană politică din istoria României. El s-a realizat ca om politic conducând Partidul Național Liberal.

De profesie era inginer, însă nu a profesat decât foarte puțin după ce a obținut diploma în 1889. Tatăl său, Ion C. Brătianu l-a împins către viața politică considerându-l cel mai potrivit acestei cariere dintre cei trei fii ai săi. Numele a reprezentat un avantaj imens, iar Ionel Brătianu a purtat o povară grea din acest motiv și a fost tot timpul conștient că trebuie să îl onoreze.

În urma implicării sale active în politică, opozanții l-au numit „rege neîncoronat”, deoarece deciziile pe care Ferdinand I le lua erau în mare parte influențate de Ionel Brătianu.

Cel mai frumos tânăr din București

Ionel Brătianu nu a fost doar un faimos om politic, ci și un bărbat căruia îi plăceau femeile, însă cele influente erau favorite. Conform Historia,  el era un bărbat arătos, cu o atitudine impunătoare, iar în urma invitației pe care Regele Carol I i-a făcut-o la Balul Palatului a fost declarat „cel mai frumos şi distins tânăr din Bucureşti, un lord englez”.

Ionel I.C Brătianu – Foto: historia.ro

 

Tânărul Brătianu era plăcut de femei și nici el nu rămânea rece avansurilor lor. Astfel că, în scurta sa profesie de inginer, pe când lucra la calea ferată Iaşi-Paşcani, a cunoscut-o pe Maria Moruzi, văduva lui Alexandru Cuza, nora domnitorului Unirii. Aceasta l-a invitat la reședința de la Ruginoasa și și-au început aventura amoroasă.

Relația lor a fost una complicată, iar în urma acestei idile, Moruzi a rămas însărcinată și l-a născut pe Gheorghe Brătianu. Acest lucru l-a determinat pe omul politic să se căsătorească cu principesa Moruzi și și-a recunoscut astfel fiul ca fiind legitim. Însă a două zi după cununia religioasă, Ionel Brătianu a depus actele pentru divorț.

Relațiile tensionate dintre părinți, l-au ținut departe pe Gheorghe Brătianu de tatăl său, însă la 20 de ani, acesta a început să își viziteze celebrul tată și să se bucure de sfaturile acestuia în ciuda diferențelor politice dintre cei doi. Din cauza dictaturii comuniste, Gheorghe Brătianu a avut o carieră scurtă de istoric politic.

Maria Moruzzi și fiul ei, Gheorghe I. Brătianu

Foto: descoperă.ro