Lev Nicolaevici Tolstoi, unul dintre cei mai cunoscuți romancieri din istorie, a petrecut o scurtă perioadă în țările române. În anul 1851, acesta s-a înrolat în armata Rusiei. Trei ani mai târziu, Tolstoi a fost transferat în armata dunăreană și petrece câteva luni la București. Timp suficient pentru a gusta din plăcerile mioritice.
Pe data de 31 iulie 1853, Tolstoi merge la Focşani, unde stă 17 zile. Avea 26 de ani la acea vreme și avea să descrie zilele petrecut în orașul moldav în jurnalul său. Tolstoi rememorează relație cu o anume Zamfira, o localnică din Focșani.
“M-am sculat târziu şi toată dimineaţa l-am citit pe Schiller, dar fără plăcere şi fără poftă. După masă, deşi am fost dispus să lucrez, am scris, din cauza lenii, foarte puţin. Toată seara am petrecut-o tălălăind după fete. Multe lucruri interesante s-au întâmplat pe ziua de astăzi: şi lectura pentru ordonanţă, şi rendez-vous-ul din grădină, şi înşelătoria lui Subin. Despre toate acestea voi scrie mâine, întrucât acum este ora 2. Pentru ultima oară îmi imput lenea. Dacă iar nu lucrez mâine nimic, mă împuşc. Şi-mi mai reproşez şi nehotărârea impardonabilă cu muierile”.
“Dimineaţa am scris puţin, la ‘Însemnările artificierului’. După masă am dormit şi m-am dus la Zamfira, cu succes. (…)”
“Dimineaţa am început-o bine, am lucrat, dar seara! Dumnezeule, oare n-am să mă îndrept niciodată?! Am pierdut la joc restul banilor şi am pierdut ce nu aveam cum plăti – 3000 de ruble. Mâine îmi vând calul”.
E adevărat că actorul Nottara l-a prins pe Caragiale cu soția lui în pat?
În anul 1856, Lev Tolstoi avea să renunțe la cariera din armată și să se dedice scriiturii. În anul 1862, pe când avea 34 de ani, scriitorul rus s-a căsătorit cu Sofia Andreevna Berg, fiica unui medic renumit, care i-a dăruit 12 copii şi i-a fost alături până la finalul vieţii, în anul 1910. Printre romanele celebre care poartă semnătura lui Tolstoi se numără “Război și pace“ și “Anna Karenina“.