E adevărat că Magazinul Unirea trebuia să se numească M.U.C?

de: Claudiu Petrișor
13 11. 2019
unirea
Magazinul Unirea

Magazinul Unirea, unul dintre cele mai mari din România comunistă, a fost inaugurat pe data de 2 septembrie 1976. La evenimentul de inaugurare al Magazinului Universal Unirea (dnumirea completă) a participat, evident, Nicolae Ceaușescu. Puțini sunt cei care știu că magazinul trebuia să se numească Magazinul Universal Central, adică MUC.

Conform site-ului bercenidepoveste.ro, se pare că denumirea inițială s-ar fi inspirat după niște magazine celebre rusești. Proiectanții au fost atât de sigur de noul nume încât se pare că fusese montată, pentru scurt timp, chiar și o firmă luminoasă care afișa litera C. Dându-și seama de hilarul situației, comuniștii au decis să rămână la denumirea de Magazinului Universal Unirea.

E adevărat că Pasajul Unirii din București a fost gata în 34 de zile?

Se pare că Magazinul Unirea a fost construit pe terenul fostelor case ale comunitatii evreiesti din București. Centrul comercial era inițial mai mic. Acesta a fost extins în anii ’80 cu aripa Călărași și cea dinspre Bulevardul Unirii. Astăzi, clădirea are o suprafață comercială închiriabilă de peste 43.000 mp. La început, în Magazinul Unirea se comercializau numai produsele românești.
Românii cumpărau mâncare, îmbrăcăminte și încălțăminte. Câțiva ani mai târiu, partea de alimentatie a pierdut mult teren în favoarea celorlalte produse. Astăzi, în Magazinul Unirea se găsesc atât fast-food-uri, cât și magazine de haine.

Cui aparține astăzi Magazinul Unirea?

Astăzi, acționarul majoritar al Unirea Shopping Center este compania Nova Trade (compania omului de afaceri Dan Adamescu), care deține 65,4% din acțiuni, urmată de Unirea Shopping Center cu 10,95%, SIF Muntenia cu 9,06% și alți acționari cu 14,75%.

În cât timp a fost construit Pasajul din fața Magazinului Unirea?

Pe data de 6 iunie 1987, ziarele vremii anunțau o nouă realizare a socialismului: inaugurarea Pasajului Piața Unirii, la numai 34 de zile de la începerea lucrărilor de construcție. Este adevărat că lucrarea a fost finalizată într-un timp record, însă trebuie menționat faptul că săpăturile au început cu șase luni înainte. Da, cu șase luni, dar propaganda comunistă „a omis” să spună asta la inaugurare.

Proiectarea pasajului a fost făcută de Institutului de Proiectări pentru Transporturi Auto (IPTANA) și construcţia a fost realizată de Ministerul Construcţiilor Industriale alături de un societăţi locale. Lucrarea a fost extrem de complexă întrucât pasajul supratraversează două magistrale de metrou, dar şi cursul râului Dâmboviţa. La pasaj au lucrat sute de oameni la foc continuu.

Sursa: Fototeca online a comunismului românesc