Mierea este unul dintre cele mai cunoscute alimente din lume și a fost prima substanță dulce folosită de om. Se consumă pe scară largă încă din cele mai vechi timpuri. Un lucru fabulos al mierii este faptul că aceasta își poate schimba culoarea și se poate cristaliza, dar nu expiră niciodată.
Mierea pură nu are termen de valabilitate. Cele mai vechi mostre de miere comestibile au fost găsite în mormânturile faraonilor egipteni. După 2000 de ani, mierea era încă bună de mâncat.
Furnicile dorm? Se odihnesc ele vreodată?
Conform cercetătorilor, mierea nu are termen de expirare datorită legăturii dintre trei componente chimice: pH-ul acid, abundența din zahăr și peroxidul de hidrogen care rezultă prin degradarea glucozoxidazei. Acestea impiedică alterarea mierii.
„Mierea, în forma ei naturală, conţine extrem de puţină umiditate. Într-un astfel de mediu, foarte puţine bacterii sau microorganisme pot supravieţui, astfel că mor”, a explicat Amina Harris, director executiv în cadrul Honey and Pollination Center de la Institutul Robert Mondavi al Universităţii California.
Totuși, pentru ca mierea să reziste mii de ani, aceasta trebuie ținută într-un recipient închis. Dacă mierea este ținută într-un mediu umed, aceasta se va strica cu siguranță.
Curiozități despre albine și miere
Foto: pexels.com