E adevărat că o casă din România a fost nominalizată PRINTRE CELE MAI FRUMOASE DIN LUME?

de: Ana-Maria
05 03. 2021
Casa sasca

Unii oameni plătesc sume fabuloase pentru a-și trăi viața în orașele care le oferă accesul ușor la tot ce le trebuie  – magazine, supermarketuri, restaurante, viață de noapte, muzee, sport și adoră agitația marilor metropole.

Cu toate acestea, diferite situații ale vieții îi determină pe mulți alții să-și regândească traiul și să iau în considerare părăsirea orașului. La fel a fost și cazul unei arhitecte care s-a născut în România, dar a muncit aproximativ 12 ani în Canada. Țara adoptivă i-a oferit de toate, o carieră de succes, un loc de muncă bănos, însă cu toate acestea ea s-a hotărât să se întoarcă pe meleaguri natale și nu oriunde, ci la țară.

Cum arată faimoasa casă din România?

Arhitecta Ileana Mavrodin și-a făcut bagajele și s-a mutat la Timișoara, dar nici aici nu s-a simțit pe deplin satisfăcută. În urma unei lecturi ce făcea referire la arhitectura ecologică, Ilenei i-a trecut prin minte să își construiască o „Casă-Verde”. Hotărârea sa i-a schimbat viața complet.

„Casa-Verde” este construită dintr-un amestec de argilă, nisip și paie. Acesta este o pastă semisolidă și se folosește la construcția pereților. Acest tip de amestec bătrânii îl numeau „chirpici”, iar în zona Banatului caselor de acest gen li se spunea „case din pământ crud”.

Beneficiile acestui tip de construcție sunt numeroase, începând de la căldură care este păstrată iarnă, continuând cu răcoarea verilor toride până la faptul că este foarte rezistentă, dacă fundația este construită în mod corect.

Pentru fundație se folosesc pietre, însă pentru acoperiș nu este nevoie decât de iarbă sau mușchi viu. Povestea acestei căsuțe din povești a început în anul 2004. Arhitecta Ileana Mavrodin l-a cunoscut pe inginerul Bobi Boeangiu și împreună au descoperit în satul Sasca Română terenul de care aveau nevoie pentru a construi casa mult visată.

Acoperiș Casa Verde

 

Cei doi au ridicat frumoasa căsuță care are aspect de casă de turtă dulce datorită culorii lutului. Casa din Sasca este construită din pământul găsit în grădină, nisipul a fost cărat din râul Nera, iar sătenii le-au donat paiele.

Deși unele legi ale ingineriei erau încălcate pe alocuri, Bobi a venit cu soluțiile salvatoare. Ileana s-a ocupat de finisaje și culori, iar ferestrele casei sunt unicate. Luminatorul casei este de fapt luneta unei Dacii vechi, iar celelalte geamuri par niște ochi. Camerele sunt primitoare, există și o baie cu apă curentă, iar energie electrică primesc de la o baterie conectată la panourile solare.

Finisaje

În jurul căsuței de povești, se pot găsi tufe de caprifoi, luleaua turculuii, mâna Maicii Domnului și rozmarin. Casa-Verde a devenit un obiectiv turistic din sudul Banatului, alături de Cheile Nerei, Cascada Beuşniţa cu Ochiul Bei şi Lacul Dracului.

Laudele pentru munca celor doi români nu au întârziat să apară, iar turiștii străini au fost profund impresionați de casa ce seamănă cu cea din povestea Hansel și Gretel, astfel că a apărut pe un celebru site printre primele 10 cele mai frumoase construcții din lume, iar acum câțiva ani a fost pe primul loc pe site-ul Naturalhomes.org.

Foto: Facebook Ileana Mavrodin