Cine nu a auzit de Turnul Eiffel, celebrul monument din Paris, capitala Franței? Există un mit cunoscut potrivit căruia pe perioada verii, când temperaturile din Paris depășesc constant 25 de grade Celsius, Turnul este mai mic de înălțime. Este acest lucru adevărat?
Una dintre cele mai faimoase construcții de oțel din lume este, cu siguranță, Turnul Eiffel. Cu o înălțime de 324 de metri, turnul din Paris a fost construit între anii 1887-1889. Anual, acesta este vizitat de 5,5 milioane de turiști.
În mod surprinzător, deși are 324 de metri, turnul Eiffel este vara mai mic cu până la 17 centimetri. De ce? Din cauza dilatării termice. Ce este acest fenomen, de fapt?
Dilatarea termică este fenomenul fizic prin care dimensiunile (volumul, suprafața, lungimea) unui corp cresc în urma variației temperaturii. Fenomenul opus se numește contracție termică. Pentru majoritatea substanțelor creșterea temperaturii duce la creșterea dimensiunilor, dar există și excepții.
Un mit de pe plaiurile mioritice spune că Turnul Eiffel ar fi fost construit din oţel produs la Reşiţa, astfel că pe fiecare piesă a acestuia ar scrie „Made in Reșița, România”.
În realitate, plăcuțele cu „Made in Reșița, România” există doar în imaginaţia unor români din cale afară de patrioți. De altfel, singurele inscripţii care fac trimitere la adevăraţii furnizori ai materialului pentru celebrul monument: “FORGES ET USINES DE POMPEY FOULD-DUPONT FOURNISSEUR DES FEAS DE LA TOUR”.
Nu există nici o mărturie istorică care să ateste faptul că pe fiecare piesă a Turnului Eiffel scrie „Made in Reșița, România”.
De ce Palatul Versailles a fost construit fără WC-uri?