Natura este cu adevărat ciudată și magnifică. Ciudat de magnifică. Dacă în natură dispare o specie sau o plantă, întregul ecosistem se poate transforma radical. Acesta este și cazul lupilor a căror prezență, în mod incredibil, poate schimba cursul unui râu. Cum e posibil?
Lupii reintegrați în Parcul Natural Yellowstone din Statele Unite ale Americii în anul 1955, după 70 de ani de absență, au acționat asupra întregului lanț trofic, au refăcut ecosistemele și chiar geografia din regiune.
Ani de-a rândul, lupii din Yellowstone au fost eliminați complet. Așadar, căprioarele din regiune nu au mai fost vânate și au putut să se hărnească fără teamă din mai multe locuri. Astfel, vegetația din pajiști deschise și văi, locuri unde căprioarele puteau lesne fi vânate de lupi, a început să se regenereze.
Unde se află cel mai lung gard din lume? Cum a modificat acesta ecosistemul?
Zone întregi din Parcul Natural Yellowstone au fost reîmpădurite. Înmulțirea copacilor a dus la creșterea populației de păsări, dar și de castori, cei care sunt adevărați „ingineri” ai cursurilor râurilor. Barajele castorilor au efecte multiple asupra fluxului hidrologic. Vegetația a stabilizat solul, iar malurile râurilor au fost întărite.
Totodată, lupii au diminuat populația de coioți. Din această cauză, populația de iepuri și șoareci a crescut, acestea fiind la rândul lor hrana pentru vulturi, corbi și alte păsări prădătoare.
În concluzie, iată cum absența unei singure specii, așa cum sunt lupii, poate schimba în totalitate ecosistemul.
Foto: Pexels.com