E adevărat că primul român care a ajuns în China avea nasul tăiat? Ce greșeală făcuse?

de: Claudiu Petrișor
26 08. 2019
china11
China

Astăzi, este o simplă formalitate o vizită în China pentru mulți dintre români. Au existat perioade în care transportul se făcea fie pe jos, fie, cel mult, cu calul. Tocmai de aceea, o călătorie în China, o țară situată la peste 5.000 de km era în urmă cu patru sute de ani o adevărată aventură.

Nicolae Milescu Spătaru a fost unul din marii călători şi cărturari ai secolului al XVII -lea. Acesta era un om de încredere printre domnitorii Moldovei și Munteniei, și ulterior ai țarilor ruși. Tocmai datorită prieteniilor sale sus puse, Nicolae Milescu Spătaru a fost primit ca ambasador de Ludovic al XIV-lea, „Regele Soare”, şi a fost trimis ca sol al ţarului rus la curtea strălucitoare a împăratului Chinei. De altfel, Nicolae Milescu Spătaru a fost primul român care a văzut cu ochii lui Marele Zid Chinezesc, construcție ce datează din secolul al V-lea î. de Hr.

„De unde să știu, ce, eu sunt Mafalda?” Cine a fost, de fapt, Mafalda, femeia pomenită în celebra expresie românească?

Nicolae Milescu Spătaru s-a născut în 1636 lângă Vaslui, Moldova. El a fost cunoscut și sub numele de Spătarul Milescu-Nas-Cârn sau Spatarul Milescu-Cârnu. Denumirea de spătar provine de la faptul că o perioadă a deținut funcția de mare spătar la curtea domnului Gheorghe Ghica din Țara Românească. Numele de Nas-Cârn vine de la faptul că a fost mutilat de domnul Ștefăniță Lupu pentru a i se potoli presupusele ambiții de a accede la domnie. Un om ”însemnat” nu mai putea deveni domnitor, așa că Ștefăniță Lupu a poruncit să i se taie nasul lui Nicolae Milescu Spătaru.

Cum a ajuns Nicolae Milescu Spătaru în China?

În anul 1671, după o carieră diplomatică de succes și cunoscând multe limbi străine, Spătarul Milescu-Nas-Cârn s-a retras în Rusia. Țarul Aleksei a fost cel care l-a trimis drept solie în China. Călătoria a durat câțiva ani, dar Nicolae Milescu Spătaru nu a reușit să se întâlnească cu împăratul pentru că a considerat umilitor protocolul impreial. Totuși, în urma lui au rămas adevărate documente istorice și descrieri ale oamenilor și obiceiurilor din Mongolia.

Ce a spus o prostituată după o noapte cu Carol al II-lea?

Nicolae Milescu este cunoscut pentru celebrul său periplu prin Orient, călătorie care a început în anul 1675 și s-a încheiat în 1678. La bătrânețe, românul a devenit consilier al lui Petru cel Mare şi a ajutat la modernizarea educaţiei în Rusia Ţaristă. Nicolae Milescu Spătaru, primul român care a ajuns în China, a murit în anul 1708, la Moscova, la vârsta de 72 de ani.

Nicolae Milescu Spătaru