E adevărat că România a declarat război Statelor Unite ale Americii?

22.05.2019
E adevărat că România a declarat război Statelor Unite ale Americii?

Astăzi, o știre că România le-ar putea declara război Statelor Unite ale Americii, cele mai mari puteri armate de pe Glob, ar suna ca un banc. Și totuși, a existat o perioadă în care România le-a declarat război Statelor Unite ale Americii. Contextul era altul, dar povestea este la fel de savuroasă, chiar dacă de la acel moment au trecut zeci de ani.

Forțele armate ale Statelor Unite ale Americii sunt organizația militară de stat a SUA. După efectivul militar, sunt pe locul doi în lume (după China). După bugetul alocat, sunt pe primul loc în lume.

Cu toate acestea, pe 12 decembrie 1941, Guvernul Antonescu a declarat război Statelor Unite ale Americii la insistențele Germaniei și Italiei. Manfred von Killinger, reprezentantul Germaniei la București, și Renato Bova Scoppa, omologul italian, s-au prezentat la Președinția Consiliului de Miniștri și au solicitat lui Mihai Antonescu să declare război Statelor Unite ale Americii. România era de partea Pactului Tripartit (Italia, Germania și Japonia).

Ministerul Afacerilor Străine a emis o declarație în care se scria negru pe alb: „în conformitate cu dispozițiile Pactului Tripartit și respectând obligațiile solidare prevăzute prin acest Pact, ca urmare a stării de război ce a intervenit între Statele Unite pe de o parte și Reichul german, Italia și Japonia pe de altă parte, România se află ea însăși în stare de război cu Statele Unite ale Americii”.

E adevărat că în Primul Război Mondial soldații francezi mergeau pe câmpul de luptă cu taxi?

Gestul nu a făcut decât să grăbească un eventual conflict între români și americani, cu atât mai mult cu cât, cel mai probabil, SUA ar fi declarat oricum război țării noastre. Lucru pe care l-a și făcut pe 6 iunie 1942, după ce pe data de 2 iunie 1942 președintele Franklin D. Roosevelt a înaintat Congresului declarația de război a SUA contra României.

Declanșarea războiului dintre SUA și România a avut drept consecință imediată bombardarea masivă a instalațiilor petroliere de pe Valea Prahovei, precum și a Bucureștiului. Începutul celui de-al Doilea Război Mondial a fost singura perioadă din istorie în care România și Statele Unite ale Americii au luptat ca adversari.

Care este națiunea care a trimis 80 de soldați la război și a primit acasă 81?

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot