Cine ar fi crezut că au existat vremuri în care era un adevărat risc să deții o funcție importantă în stat? A existat un moment în care românii și-au omorât primul ministru. Victima a fost Barbu Catargiu, iar asasinarea acestuia a fost catalogată ca având motivaţii politice, însă cazul nu a fost niciodată desluşit de autoritățile bucureștene.
Barbu Catargiu a fost un jurnalist și politician român, ministru și apoi prim-ministru al României din 15 februarie 1862, până când a fost asasinat pe data de 8 iunie a aceluiași an. Patru luni au fost suficiente pentru ca Barbu Catargiu să atragă ura celor din jurul său.
Atentatul s-a petrecut între orele 17:00 și 18:00, atunci când trăsura deschisă în care se afla Barbu Catargiu, însoţit de Nicolae Bibescu, prefectul Poliției București, trecea pe sub clopotniţa Mitropoliei. De nicăieri s-au auzit două focuri de armă.
E adevărat că rușii au pierdut un război pentru că erau prea beți?
Un glonț l-a lovit pe Barbu Catargiu în cap, omorându-l pe loc, iar celălalt a trecut pe la urechea lui Bibescu. Prefectul Poliției București a reușit abia după vreo sută de paşi să oprească trăsura cu caii speriaţi. În tot acest timp, atentatorul s-a făcut nevăzut în viile de pe Dealul Mitropoliei. Pistolul a fost găsit la locul faptei, dar nici urmă de criminal.
Barbu Catargiu se temea de un astfel de moment. De altfel, acesta venea chiar din Parlament unde rostise fraza: „Voi prefera moartea mai înainte de a călca sau de a lăsa să se calce vreuna din instituţiile ţării”. Și Catargiu a plătit cu viața.
Oamenii legii au constatat că atentatul a fost un complot bine organizat la care au participat mai multe autorități din stat. Poliția a avut doi suspecți: colonelul Nicolae Bibescu, cel care era în trăsură cu premierul și un anume Gheorghe Bogati, fost ofițer de carieră și spion. Acesta din urmă s-a îmbogățit după atentat și a părăsit țara.
Nimeni nu a plătit, însă, pentru decesul lui Barbu Catargiu, singurul premier asasinat din istoria țărilor române.