E adevărat că Stan Lee, creatorul personajului „Omul Păianjen”, provenea din evrei emigrați din România?
Stan Lee s-a născut pe data de 28 decembrie 1922, la New York, și a murit pe data de 12 decembrie 2018 la Beverly Grove, în Statele Unite. La naștere, acesta a avut numele Stanley Martin Lieber, iar viața sa a fost una de succes, fiind scriitor american de benzi desenate, redactor, actor, producător, editor, personalitate de televiziune.
Stan Lee a creat personajul „Omul Păianjen”
Stanley Martin Lieber a rămas în istoria cinematografiei și nu numai după ce împreună cu alți artiști a creat mai multe personaje precum: Spider-Man (Omul Păianjen), Fantastic Four, X-Men, Avengers, Iron Man, Hulk, Thor, Daredevil, Doctor Strange, etc.
Acesta a colaborat în special cu Jack Kirby și Steve Ditko. Împreună cu cei doi, Stan Lee a ajutat la realizarea unor adevărate capodopere cinematografice. Filme care au atras milioane de oameni în sălile de cinematograf.
Părinții lui Stan Lee – emigrați din România
Stan Lee s-a născut în cartierul Manhattan, din New York, chiar în apartamentul părinților săi care erau emigrați din România. Tatăl său, pe nume Jack Lieber era croitor de meserie și muncea ocazional, neavând un loc stabil de muncă, în timp ce mama sa, Celia, era casnică.
Din cauza crizei economice mondiale din anii ’20, familia Lieber s-a mutat în cartierul Bronx, unde locuiau patru persoane într-o cameră (părinții, el și fratele mai mic). Problemele economice ale familiei l-au făcut pe Stan să câștige bani încă de la o vârstă fragedă, vânzând pe stradă ziarul „New York Herald Tribune”, făcând pe ușierul la Teatrul Rivoli de pe Broadway, livrând sandwich-uri funcționarilor din Rockefeller Center sau scriind rapoarte pentru presă din partea Centrului Național de Tuberculoză.
Stanley Martin Lieber ajunge să lucreze la revista Captain America Comics
Viața lui Stan Lee se schimbă în momentul în care ajunge să lucreze, cu ajutorul unui unchi Robbie Solomon, la revista Captain America Comics, care mai târziu, prin anii 1960, urma să evolueze în Marvel Comics.
În anul 1942, Stan s-a alăturat armatei Statelor Unite ale Americii, unde a reparat echipamentele de comunicații, însă datorită calităților sale artistice a fost transferat în Divizia de Film, unde a scris manuale, filme de instruire, sloganuri, desene animate. După ce a terminat stagiul militar, Stan Lee a revenit la revista Marvel Comics.
Lupta cu concurența de la DC Comics a făcut ca geniul lui Stan să iasă în față și a creat personaje precum: Fantastic Four, Incredible Hulk, X-Men (împreună cu desenatorul Kirby), sau Doctor Strange și „Spider-Man” (împreună cu desenatorul Steve Ditko). Spider-Man sau Omul Păianjen a apărut prima dată în revista Amazing Fantasy nr. 15, editura Marvel Comics, în luna august 1962. Personajul a prins atât de bine la public încât s-au scris cărți, și s-au turnat filme cu acest erou.
În concluzie, Stan Lee a fost o personalitate care a schimbat pentru totdeauna cinematografia mondială.
Stan Lee: „Tata nu ne-a vorbit niciodată în limba română”
În anul 2011, într-un interviu realizat de Libertatea în parteneriat cu Discovery Channel, Stan Lee a mărturisit cu regret că nu a vizitat niciodată România şi nici nu a învăţat limba.
„N-am fost niciodată în România din păcate. Tatăl meu era din România, dar nu mi-a povestit niciodată despre această țară şi n-am avut niciodată şansa să ajung acolo. El nu ne-a vorbit niciodată în română, aşa că nu ştiu această limbă“, a declarat Lee.
Vezi aici trailer-ul cu ultimul film Spider-Man!
Foto: ro.wikipedia.org