Roata este, de departe, una dintre cele mai invențiile fără de care lumea nu ar fi ajuns astăzi la un asemenea nivel. Totuși, cine a inventat faimoasa roată? Este adevărat că strămoșii românilor au fost cei care au inventat cercul de lemn?
Opiniile privind apariția roții sunt împărțite. Conform unor istorici, prima roată ar fi apărut între anii 6.500 – 4.500 î. de Hr. și era un disc de lemn cu o gaură în centru. Se pare că roata ar fi fost inventată în Mesopotamia (5.500 î. de Hr.). Există și voci avizate care consideră că roata ar fi apărut în regiunea unde astăzi se află India și Pakistan. Inițial roata era un disc de lemn cu o gaură în centru. Totuși, fără o osie, roata nu putea fi valorificată la maximum. Între 4.500 și 3.300 î. de Hr. apar și primele vehicule cu roți. Este important de menționat că aceasta este și perioada în care a fost domesticit calul, un animal de tracțiune.
În Europa, roata ar fi apărut ceva mai târziu. Un vas din ceramică pe suprafața căruia există stilizat un vechiul cu patru roți a fost descoperit în Polonia și conform verificărilor acesta datează din jurul anului 3.500 î. de Hr. Cei care au lucrat la designul și perfecționarea roții au fost spartanii și romanii.
Este greu de răspuns la această întrebare, cert este că și strămoșii românilor se numără printre candidați. La fel cum, este posibil, ca roata să fi apărut simultan în mai multe zone de pe Glob. Cultura Cucuteni-Tripolia, una dintre cele mai vechi civilizații din Europa, construia jucării mici, cu patru roţi, pe teritoriul de azi al Ucrainei, Moldovei şi României, scrie mentalfloss.com.
Care a fost cea mai mare coincidență din istorie?
Cultura Cucuteni-Tripolia a trăit din 5.200 î. de Hr. până în 3.200 î. de Hr. Pe teritoriul României cultura Cucuteni era răspândită în Moldova, nord-estul Munteniei, sud-estul Transilvaniei și Basarabia.