E adevărat că strămoșii românilor au inventat șotronul?

05.06.2019
E adevărat că strămoșii românilor au inventat șotronul?

Șotronul este un joc cunoscut la nivel mondial. De cele mai multe ori acestea se joacă cel mai adesea într-o serie de figuri geometrice (patrulatere, semicercuri) numerotate, desenate pe asfalt cu creta. E adevărat că romanii, strămoșii românilor, au inventat șotronul?

Se pare că şotronul are o vechime de câteva mii de ani și a fost inventat de romani, drept o modalitate de antrenare a soldaţilor. Terenurile originale de șotron aveau o lungime de peste 100 de picioare și erau folosite pentru exerciții militare de antrenament.

Ce șanse sunt ca o monedă să cadă pe cant? De unde vine obiceiul aruncării monedei?

Totuși, prima atestare docmentară a șotronului așa cum îl știm astăzi apare între anii 1635 și 1672, într-un manuscris al britanicului Francis Willughby. Acesta denumește șotronul „Scotch Hopper” și îl descrie ca fiind o modalitate de distracție care se joacă fie cu o bucată de țiglă, fie cu o bucată mică de plumb, pe o podea pătrată sau orice zonă divizată în părți simetrice.

Ediția din anul 1707 a almanahului lui Poor Robin include următoarea frază: „Avocații și medicii au puține de făcut în această lună, așa că pot, dacă vor, să se joace la Scotch-hoppers”.

De vreme ce jocul era cunoscut și popular în secolul al șaptesprezecelea, este logic să presupunem că varianta pe care o cunoaștem astăzi ar fi existat cu cel puțin câteva secole înainte de cea mai veche referință literară.

Cum se joacă șotronul?

Sunt mai multe feluri de a practica acest joc. Cele mai multe versiuni presupun parcurgea unui traseu dus-întors sărind într-un picior după ce se aruncă inițial o piesă (piatră, tijă, băț) într-una dintre figurile geometrice. Jucătorul trebuie să arunce piesa în căsuța adecvată și să parcurgă traseul fără să calce liniile sau în afara șotronului; în caz contrar, un alt jucător îi ia locul.

De unde vine expresia „N-am un sfanț”? Ce era sfanțul?

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot