E adevărat că toți oamenii trăiesc în trecut?

18.10.2019
E adevărat că toți oamenii trăiesc în trecut?

Toată lumea ne sfătuiește să trăim prezentul și viitorul și nicidecum în trecut. Cu toate acestea, în mod hilar, oamenii de știință au demonstrat că toți indivizii trăiesc în trecut. Cum e posibil?

De ce trăim în trecut?

Psihologul William James scria în lucrarea lucrarea “Principiile psihologiei” publicată în anul 1890, că este imposibil ca o persoana să trăiască în totalitatea în prezent. De ce? Întrucât un ecou al trecutului si o anticipare a viitorului persista alături de ea în orice moment.

Care a fost cel mai puternic sunet auzit vreodată pe Pământ? S-a auzit de la aproape 5.000 de km depărtare!

Un studiu realizat de Institutul Salk pentru Studii Biologice în anul 2000 a scos la iveală faptul că oamenii chiar trăiesc în trecut. Cu cât? Cu cel puțin 80 de milisecunde. De ce? Deoarece creierul nostru percepe toate lucrurile cu un ușor decalaj care în învârte în jurul valorii de 80 de milisecunde.

De unde vine expresia „Dacă tăceai, filozof rămâneai”?

Conform cercetătorilor, declajul are loc din cauza faptului că senzorii prin care corpul uman interactionează cu lumea exterioară nu funcționeaza cu aceeași viteză.

Acest fenomen a fost observat de inginerii de sunet care se ocupau de transmisiunea primelor emisiuni TV si care au observat că nu este nevoie să sincronizeze perfect sunetul cu imaginea. Telespectatorii nu observă diferența în cazul în care între imagine și sunet nu există o diferență mai mare de 80 de milisecunde.

Ce înseamnă a trăi în trecut?

Expresia „a trăi în trecut” face referire la o persoană care se raportează mereu la experiențe apuse în urmă cu mai multă vreme și care pune amintirile și regretele pe primul plan.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot