E adevărat că Traian, strămoșul românilor, era homosexual?

de: Claudiu Petrișor
04 04. 2019
traian

Toată lumea știe, cel puțin dacă ne referim la români, că Traian și Decebal sunt strămoșii românilor. Numele lui Traian, conducătorul armatei romane care a cucerit Dacia, este strâns asociat de trecutul poporului român și tocmai de aceea numele său stă la loc de cinste chiar și în versurile imnului național: „Și că-n a noastre piepturi păstrăm cu fală-un nume/ Triumfător în lupte, un nume de Traian”. Totuși, este adevărat că Traian, strămoșul românilor, era homosexual?

Traian, unul dintre cei mai bravi împărați romani, este considerat a fi strămoșul poporului român. Urmașul lui Nerva a ajuns împărat în anul 98 d. Hr. Acesta a rămas în memoria colectivă a românilor în urma celor două războaie din 101-102 d. Hr. şi 105-106 d Hr. când a cucerit Dacia și a transformat-o în provincie romana. Totuși, despre împăratul roman s-a scris că ar fi fost atras de bărbați.

Într-o perioadă în care homosexualitatea în rândul bogaților Romei era la ea acasă, nici împăratul Traian nu făcea excepție. Chiar dacă era căsătorit cu Pompeia Plotina, Traian era pasionat de bărbaţi, așa cum notează scriitorii antici.

În Roma Antică, uciderea propriului părinte primea pedeapsa cu moartea. Cum se proceda?

„Ştiu, de asemenea, că era devotat băieţilor şi vinului (…), aşa cum era, totuşi bea cât vin dorea, dar totuşi rămânea treaz, iar în relaţiile cu băieţii nu a rănit pe niciunul”, nota Dio Cassius, cel care a scris în 22 de ani „Istoria Romei” care a cuprins, inițial, 80 de cărți.

Ba mai mult, Traian nu a avut niciun copil pe cale naturală. Întrucât avea nevoie de un urmaș, acesta l-a înfiat pe Hadrian, o rudă de-a sa. Hadrian era un tânăr cunoscut la Roma pentru înclinaţiile sale homosexuale.

Sexul între bărbați era la el acasă în Roma Antică

Traian nu a fost singura personalitate din Roma Antică atrasă de bărbați. De exemplu, poetului Vergiliu îi plăceau doar băieții, iar Horatius iubea ambele sexe. Marcus Aurelius se laudă de exemplu că a rezistat eroic în faţa atracţiei pentru servitorul Theodotos. În fond, Roma Antică a fost o societate axată pe masculinitate și aceasta pare să fi fost motivul pentru care aveau loc foarte multe relații homosexuale.

Au existat cavaleri români în perioada medievală?