E adevărat că un jocheu mort a câștigat o cursă?

de: Claudiu Petrișor
26 09. 2019
jocheu
Frank Hayes

La capitolul cele mai bizare morți din istorie, jocheul american Frank Hayes ar putea ocupa un loc fruntaș. Căci, în mod incredibil, acesta a făcut un atac de cord chiar în timpul unei curse. Acest lucru nu l-a împiedicat însă pe Hayes să câștige cursa cu pricina.

În anul 1923, jocheul Frank Hayes (35 de ani) a suferit un atac de cord în timpul cursei de la Belmont Park din New York. Calul său, Sweet Kiss, a terminat pe primul loc, Hayes devenind astfel primul jocheu mort care a câștigat vreodată o cursă. Povestea este cu atât mai fascinantă cu cât jocheul nu mai triumfase niciodată într-o cursă.

De unde vine expresia „Boala lui Calache”? Ce boală avea, de fapt, Calache?

Moartea lui Frank Hayes a fost descoperită în momentul în care oficialii cursei s-au îndreptat către Hayes pentru a-l felicita pentru izbândă. Cauza decesului? Se pare că Frank Hayes urmase o cură de slăbire drastică și slăbise 12 kilograme într-un timp foarte scurt pentru a se califica pentru respectiva cursă, scrie ripleys.com.

Hayes a fost înmormântat trei zile mai târziu la Cimitirul Holy Cross din Brooklyn, New York. Calul Sweet Kiss nu a mai concurat niciodată. Ulterior, calul a fost poreclit Sweet Kiss of Death (nr. Dulcele sărut al morții).

Ce sunt cursele de cai?

Cursele de cai sunt unele din cele mai vechi întreceri sportive care se desfășoară pe hipodrom. Pentru aceste curse sunt folosiți cai crescuți și selectați exclusiv în acest scop. Rasele de cai utilizate mai frecvent sunt: calul pur sânge englez, calul arab și trăpașul (o categorie de cai care cuprinde mai multe rase).

Curiozități despre cai:

  • Caii se numără printre animalele care au capacitatea de a dormi în picioare
  • Cei mai rezistenți cai sunt cei arabi care pot alerga și 160 de km fără să se oprească
  • La nivel mondial sunt peste 60 de milioane de cai. Aceste animale au fost domesticite în urmă cu peste 5.500 de ani;
  • Apa reprezintă aproximativ 50% din greutatea totală a cailor. Aceștia pot consuma zilnic și 90 de litri de apă.

Foto: indiatimes.com