E adevărat că un papă a scris o poveste erotică? Ficțiune sau realitate?

de: Ana-Maria
25 12. 2020
pexels-photo-3892129
Vatican

„Povestea celor doi îndrăgostiți” este un roman erotic, având și ilustrații obscene, despre dragostea pătimașă dintre o femeie căsătorită și iubitul ei secret italian. Acest lucru pare a fi un fel de roman tipic, cu excepția unei diferențe importante. Romanul desfrânat a fost scris în epoca medievală … de un Papă!

„Povestea celor doi îndrăgostiți” a fost un bestseller medieval, scris în 1444 de Aeneas Sylvius Piccolomini, care, ulterior, a devenit Papa Pius al II-lea. Romanul este unul dintre primele exemple ale stilului epistolar, acesta fiind o serie de scrisori fictive menite să apară ca și cum ar fi fost scrise de personajele principale.

Edițiile timpurii ale „Povestea celor doi îndrăgostiți”, publicate de Ulrich Zell din Köln în jurul anului 1467, conțineau mai multe imagini erotice. O modalitate excelentă de a păstra atenția cititorilor.

Papa Pius II a fost un Papă neconvențional

Aeneas Sylvius Piccolomini a fost versiunea medievală a unui hippie cu spirit liber. A părăsit ferma familiei când a împlinit 18 ani pentru a urma o universitate, apoi a lucrat ca profesor la Florența pentru o vreme.

Câțiva ani mai târziu a servit ca secretar al episcopului din Fermo. Cardinalul Albergati l-a trimis într-o misiune clandestină în Scoția în 1435. Nu se cunoaște natura acestei misiuni secrete, dar este cert că Piccolomini s-a bucurat de șederea sa în Scoția. A născut cel puțin un copil în afara căsătoriei acolo!

Piccolomini, de fapt, s-a bucurat de o viață amoroasă tumultuoasă în tinerețe. Odată i-a scris unui prieten: „Cel care nu a simțit niciodată cu adevărat flăcările iubirii este doar o piatră”.

Totul s-a schimbat după ce a ajuns la vârsta de 40 de ani, când a decis să devină preot celibat. După ce s-a alăturat preoției, el a scris: „Când vezi o femeie, gândește-te că îl vezi pe diavol”. Aceasta este cu adevărat o schimbare totală de opinie!

Ficțiune sau realitate?

„Povestea celor doi îndrăgostiți” se petrece la Siena, în Italia și urmărește relația amoroasă secretă dintre Lucretia, care este căsătorită cu un bărbat gelos, mai în vârstă, și tânărul italian Euryalus.

Cei doi s-au întâlnit mai întâi la o înmormântare, un loc atipic pentru dragoste la prima vedere. Acolo, ei au schimbat priviri flirtante electrizante și palpitante. La început, Lucretia și Euryalus nu sunt siguri dacă dragostea lor este reciprocă, dar odată ce și-au mărturisit sentimentele, a început frenezia descrisă prin scrisori.

La un moment dat, Eurylaus își apără relația de dragoste adulteră cu Lucretia căsătorită citându-l pe Virgil: „Iubirea îi cucerește pe toți; să cedăm cu toții iubirii”.

Deși Piccolomini susținea că „Povestea celor doi îndrăgostiți” era pur și simplu o operă de ficțiune, unii cercetători au susținut că inspirația pentru Lucretia și Eurylaus erau oameni reali, si anume un cuplu afla într-o aventură secretă.

Erau Kaspar Schlick, cancelarul de la Sigismund și frumoasa fiică a lui Mariano Sozzini, care s-a întâmplat să fie profesorul de drept al lui Piccolomini la Universitatea din Siena. Există posibilitatea ca Piccolomini să fi fost la curent cu afacerea adulteră și să scrie despre asta, schimbând numele pentru a proteja personajele.

Calea către papalitate

Deși tinerețea lui Piccolomini se caracteriza prin aventurile sale pline de spirit, fără griji, el a devenit mai responsabil pe măsură ce se maturiza. A preluat din ce în ce mai mult roluri diplomatice. În 1450, a fost trimis în Portugalia de către împăratul Frederic al III-lea pentru a ajuta la negocierea căsătoriei sale cu prințesa portugheză, Eleonore.

Câțiva ani mai târziu, a călătorit la Roma cu Frederick pentru a asista la căsătoria lui acestuia cu Eleonore. Mulțumit de serviciul său, Frederick l-a recomandat pe Piccolomini pentru a fi făcut cardinal. Papa Calixt al III-lea nu a ținut cont de sugestia lui Frederic și și-a numit nepoții înaintea lui Piccolomini.

Când Calixt al III-lea a murit în 1458, cardinalii au intrat într-un conclav papal pentru a selecta următorul papă. Piccolomini a servit în conclav și, când a fost nominalizat numele unui bogat cardinal francez, Piccolomini a militat pentru includerea propriului nume, explicând că s-a dovedit a fi adaptabil oricărei situații. Într-un vot unanim, el a fost numit succesorul lui Calixt III. Când Piccolomini a fost încoronat papa la 3 septembrie 1458, a luat numele de Papa Pius al II-lea.

Fostul playboy, autor erotic și tată al a cel puțin doi copii din afara căsătoriei a urcat pe cea mai înaltă poziție religioasă din lume. Aceasta este o carieră destul de impresionantă pentru singurul papă care a scris un roman de dragoste adulter.

Foto: Pexels.com