Primele fotografii subacvatice au fost realizate acum mai bine de 100 de ani. Tehnologia era una primitivă, iar pozele nu aveau calitatea celor din prezent. Una dintre acestea a surprins un moment care a rămas în istorie. Nu multă lume știe că un român apare într-una dintre primele poze subacvatice. Numele lui? Emil Racoviță.
Așadar, românul Emil Racoviță (1868-1947) apare într-una dintre primele poze subacvatice din istorie. Aceasta a fost realizată în iarna anului 1899 de biologul și scafandrul francez Louis Boutan. Poza a fost făcută la Banyuls-sur-Mer (un oraș din sudul Franței din departamentul Pyrénées-Orientales și regiunea Languedoc-Roussillon), unde Emil Racoviță a fost director-adjunct al Laboratorului Oceanologic „Arago”. Trebuie specificat că, fotografia a devenit virală pe Internet, după ce a fost postată pe rețelele de socializare.
Emil Racoviță s-a născut, la Iași, pe 15 noiembrie 1868. În decursul vieții, el a fost a fost un savant, explorator, speolog și biolog român. Acesta este considerat fondatorul biospeologiei (studiul faunei din subteran – peșteri și pânze freatice de apă). Pentru realizările sale, a devenit academician în anul 1920 și a fost ales președinte al Academiei Române în perioada 1926 – 1929.
Tatăl său, Gheorghe Racoviță (1839-1913), era magistrat și membru fondator al societății literare „Junimea” și se trăgea dintr-o veche familie de boieri moldoveni, iar mama sa, Eufrosina Al. Racoviță (născută Stamatopol) era o talentată pianistă. A avut un frate, Alexandru Racoviță și o soră, Margareta Racoviță, potrivit Wikipedia.ro.
Trebuie spus că în tinerețe, Racoviță a fost elevul lui Ion Creangă și geologului Grigore Cobălcescu, acesta din urmă descoperindu-i pasiunea din care tânărul Racoviță va face ulterior carieră.
Cele mai importante lucrări scrise de Emil Racoviță sunt:
Emil Racoviță a murit pe data de 17 noiembrie 1947, la vârsta de 79 de ani, la Cluj-Napoca. Acesta este înmormântat în Cimitirul Hajongard din oraș.
Foto: Wikipedia.ro