Al Doilea Război Mondial (1939-1945) a fost un eveniment care a schimbat soarta multor state. Conflictul dintre Japonia și SUA a fost tragic de ambele părți totul încheindu-se cu lansarea bombelor atomice la Hiroshima și Nagasaki. Armata japoneză s-a pregătit intens, la acea vreme, pentru a-și nimici adversari.
Unul dintre oamenii care au scris istorie, prin povestea sa de viață, este Hiroo Onoda (19 martie, 1922 – 16 ianuarie, 2014). Deși pare greu de crezut, bărbatul a luptat încă 29 de ani după terminarea conflictului, neștiind ca războiul se terminase. Cum a fost posibil așa ceva? Răspunsul are totuși o logică.
Hiroo Onoda s-a alăturat armatei nipone la vârsta de 20 de ani. Acesta a renunțat la slujba sa și a început antrenamentele pentru a deveni ofițer de spionaj. Astfel, a deprins tehnici de colectare a informațiilor și a învățat cum să poarte lupte de gherilă. Rolul său era de a se infiltra în spatele liniilor inamice cu un număr mic de soldați și să adune informații.
Pe 26 decembrie 1944, Yoshimi Taniguchi, îl trimite pe Onoda pe insula Lubang din Filipine, să se alăture celorlalți soldați și să lupte cu inamicul. Din păcate pentru acesta, trupele Aliaților au debarcat, în data de 28 februarie 1945, și au cucerit insula cu usurință. Drept urmare, militarii niponi au fugit, care cum au putut, în jungla deasă pentru a li se pierde urma. Totodată, ei au așteptat ca țara lor să vină după ei și să îi salveze la un moment dat.
Hiroo Onoda a reușit să scape de inamici împreună cu câțiva soldati, Yuichi Akatsu, Siochi Shimada și Kinshichi Kozuka. Aceștia au supraviețuit și au continuat să poarte un război de gherilă, în timp ce și-au raționalizat proviziile de mâncare și munițiile. Pentru a supraviețui, aceștia efectuau raiduri militare asupra fermelor pentru a fura mâncare.
În octombrie 1945, după ce au ucis o vacă dintr-o fermă locală, grupul lui Onoda a găsit o foaie volantă adresată lor, unde li se spunea că războiul s-a terminat. Soldații japonezi în frunte cu Onoda au crezut că este o manevră a inamicilor pentru a-i prinde și au considerat mesajul ca fiind fals.
După mai multe încercări eșuate ale autorităților filipineze de a-i înștiința pe soldații japonezi ca războiul a luat sfârșit lucrurile au fost lăsate la voia sorții. Militarii s-au ascuns și mai adânc în junglă, însă după 5 ani de zile Akatsu a cedat și s-a predat. Cei rămași au devenit și mai precauți.
După încă 5 ani de zile, un alt membru al grupului, Shimada, a fost ucis într-un schimb de focuri. Acum mai rămăseseră doar doi: Onoda și Kozuka. 17 ani au trăit cei doi în junglă, convinși că Japonia va trimite trupe să îi ajute.
Armata niponă îi considera pe cei doi morți de mult și mare le-a fost mirarea când, în octombrie 1972, după 27 de ani de stat ascuns, Kozuka a fost ucis în timpul unui incident avut cu o patrulă filipineză. Astfel, a apărut întrebarea dacă și Hiroo Onoda este în viață. Drept urmare, a fost trimisă o echipă ca să îl găsească, însă nu a avut succes, bărbatul devenind expert în a-și pierde urma în junglă.
Surprinzător, în 1974, un student japonez a decis să îl caute pe Onoda și a reușit să îi găsească ascunzătoarea. Băiatul a încercat să îl convingă pe Onoda să revină în Japonia, însă acesta nu credea că țara sa a pierdut războiul.
De-a lungul anilor, Onoda a ucis 30 de filipinezi, rănind alți 100 și distrugând multe recolte și ferme. Ideea de a se preda era de neconceput pentru Onoda. Astfel, studentul japonez, pe nume Suzuki, a revenit în Japonia cu știrea că l-a găsit pe Onoda. Autorităţile nipone au decis ca maiorul Taniguchi, fostul ofițer superior direct al lui Onoda, să meargă în Filipine și să fie pus față în față cu Hiroo Onoda.
Pe data de 10 martie 1975, la vârsta de 52 de ani, Hiroo Onoda a ieșit din junglă și și-a predat sabia de samurai președintelui filipinez Ferdinand Marcos. Liderul filipinez l-a iertat pe Onoda pentru crimele sale, fiindcă soldatul a crezut că este în război, în tot acest timp.
Hiroo Onoda s-a reîntors în Japonia și a fost primit ca un erou. Din păcate pentru el, lumea se dezvoltase, iar el nu se mai regăsea. A primit chiar și plata pentru ultimii 30 de ani petrecuți în serviciu. Drept urmare, Onoda a decis să se mute în Brazilia, unde și-a cumpărat o fermă și s-a căsătorit.
Acesta a publicat o autobiografie: „No Surrender, My Thirty-Year War”, unde detaliază viața sa ca și luptător de gherilă și felul cum a supraviețuit în junglă.
Foto: Wikipedia