E adevărat că Uniunea Europeană se întinde pe cinci continente?
Uniunea Europeană (UE) este o uniune politică și economică a 28 de state membre situate în principal în Europa. De ce spunem „în principal”? Puțini sunt cei care știu că spațiul comunitar nu se rezumă doar la Europa. Motivul? Mai multe state europene încă păstrează o parte din colonii și teritorii peste mări și țări.
Uniunea Europeană (UE) este o uniune politică care se mândrea la începutul anului 2020 cu o suprafață de 4.475.757 km pătrați și o populație estimată de aproximativ 513 milioane de locuitori. UE se întinde pe cinci continente întrucât multe state de pe „Bătrânul continent” posedă foste colonii, teritorii îndepărtate.
De ce țările din Europa nu pot fi numărate?
Astfel, Uniunea Europeană există astfel și în America de Nord, America de Sud, Africa și Oceania. Danemarca, membru UE din 1 ianuarie 1973, deține Groenlanda în America de Nord, iar Franța, membru fondator UE deține câteva insule în Caraibe, precum Martinica.
Țările de Jos (foste Olanda) dețin câteva insule în Caraibe, numite Antilele Olandeze.
Spania, membru al Uniunii Europene din 1986, deține în nordul Africii două mici teritorii, Ceuta și Melilla, ca și Insulele Canare, care se află în Oceanul Atlantic, în dreptul Marocului și Saharei Occidentale.
Câte continente sunt pe Glob?
Conform definiției, continentele sunt vaste întinderi de uscat înconjurate total sau aproape total de oceane sau de mări, cuprinzând și unele insule sau arhipelaguri vecine. Pe Glob există 7 continente astfel: Africa, America de Nord, America de Sud, Antarctica, Asia, Australia și Europa.
Curiozități despre Uniunea Europeană:
- Uniunea Europeană are cea mai mare economie din lume. Economia UE o depășește pe cea a SUA sau China;
- Bancnotele Euro au apărut în 2002, când au înlocuit, inițial, monedele naționale în 12 state membre;
- UE a avut șase state fondatoare astfel: Belgia, Franța, Germania de Vest, Italia, Luxemburg și Țările de Jos;
- La baza Uniunii Europene a stat Comunitatea Oțelului și Cărbunelui, creată după cel de-Al Doilea Război Mondial în principal pentru a menține pacea între Franța și Germania de Vest.