E adevărat s-a făcut o ofertă de 5 milioane de dolari pentru un cavou din Cimitirul Bellu? Ce conținea acesta?
Astăzi, suma de cinci milioane de dolari este o adevărată avere. Ei bine, se spune că în anii ’80, o asociaţie spiritistă din Brazilia oferea statului român 5 milioane de dolari pentru cavoul Iuliei Hașdeu. Este acest lucru adevărat?
Cavoul Iuliei Hașdeu, fiica lui Bogdan Petriceicu Hașdeu, este unul dintre cele mai frumoase monumente din Cimitirul Bellu. Tânăra, un copil dotat, avea aproape 19 ani când a fost răpusă de tuberculoză. Bogdan Petriceicu Hașdeu a povestit că a construit cavoul după planurile indicate chiar de Iulia, de dincolo de mormânt. Odată cu decesul Iuliei, prozatorul a devenit pasionat de ședințe de spiritism.
Ce scrie pe crucea omului care a fondat Cimitirul Vesel de la Săpânța?
Acesta obișnuia să țină la cavoul din Bellu ședințe de spiritism, în care se sfătuia cu Iulia. Primul mesaj primit de la fiica sa suna astfel: „Sunt fericită; te iubesc; ne vom revedea; asta ar trebui să-ți fie îndeajuns”.
Totuși, să revenim la cele cinci milioane de dolari. O asociaţie spiritistă din Brazilia oferea statului român cinci milioane de dolari pentru cavoul Iuliei Hașdeu, cu tot cu oseminte. Statul român, condus de Nicolae Ceaușescu, a refuzat tranzacția. Se pare că statul român ar fi solicitat fabuloasa sumă de 50 de milioane de dolari, scrie siteul bucurestiivechisinoi.ro.
Cine a fost Iulia Hașdeu?
Iulia Hașdeu (1869-1888) a fost fiica lui Bogdan Petriceicu Hașdeu. La vârsta de 8 ani, geniul României a trecut examenele cumulate ale celor patru clase primare. La 11 ani, Iulia Hasdeu a absolvit Colegiul Național „Sfântul Sava”, iar în paralel a urmat cursurile Conservatorului de muzică din București, a plecat la studii la Paris. Iulia Hașdeu a fost prima româncă ce a studiat la Sorbona, studiu început la 16 ani, uimindu-și profesorii cu talentul său. Pe 29 septembrie 1888, Iulia Hașdeu a murit de tuberculoză și a fost înhumată la Cimitirul Bellu.
Foto: bercenidepoveste.ro