E adevărată legenda orașului Caracal? Chiar s-a răsturnat acolo căruța cu proști?

de: Claudiu Petrișor
21 02. 2020
caruta_cu_prosti
Caruta cu prosti

De ani buni, în folclorul urban circulă nenumărate glume despre oraşul Caracal din judeţul Olt și despre gradul redus de inteligență al locuitorilor acestui oraș. De exemplu, se spună că acolo este locul unde s-a răsturnat căruța cu proști. Are această expresie un sâmbure de adevăr?

În Caracal se spune că s-ar fi răsturnat căruța cu proști. Expresia a pornit de la un fapt real. Acest mit ar fi apărut în urma unei confuzii pe seama unei situaţii de după Revoluţia din anul 1848. În acele timpuri, o căruţă cu participanţii la evenimentele menţionate s-ar fi răsturnat, din cauza entuziasmului generat de victoria Revoluţiei, într-o intersecţie de la marginea oraşului Caracal dinspre Corabia, intersecţie care există şi în zilele noastre. Totuși, de ce erau aceștia considerați proști?

„Întâmplarea a fost pusă pe seama entuziasmului foarte mare cu care ar fi fost primiţi revoluţionarii eliberatori de către locuitorii oraşului Caracal. Dar cuvântul ‘prost’, la vremea respectivă, nu avea semnificaţia peiorativă din prezent, ci însemna revoluţionari, adică oameni simpli, din popor, care nu erau boieri, ci erau oameni ‘din prostime“, explică cu lux de amănunte pentru adevarul.ro muzeograful Sabin Popovici.

Aceasta întâmplare nu este singurul aspect pentru care locuitorii din Caracal sunt cunoscuți la nivel național. Orașul a rămas în memoria colectivă a românilor ca fiind singura urbe unde cimitirul este situat pe strada Învierii și fabrica de pâine pe strada Foamei. Nimic mai greșit, totul este un mit. Cimitirul din Caracal este situat pe strada Carpați, iar în micuțul oraș oltenesc nu există nicio stradă a foamei.
Singura realitate? Există, e drept, în Caracal (oraș cu 30.000 de locuitori) o pușcărie situată pe strada Libertăţii.

Curiozități despre Caracal:

  • Prima atestare documentară a Caracalului a fost în anul 1538;
  • Până la instaurarea regimului comunist în România, Caracal a fost reședința județului Romanați;
  • Ceasul din gara Caracal are înscrise patru linii în dreptul orei 4. Astfel, în loc de semnul IV, la ceasul din gară, creația lui Paul Garnier apare IIII.

Foto: digitalcommonwealth.org