Editorial | Cu și despre ideile Oliviei Steer. Avioanele de linie: Atacatorii noștri invizibili

de: Claudiu Petrișor
02 10. 2023
img

Pregătiți-vă, prieteni și prietene, pentru o nouă teorie uluitoare care zguduie lumea: urmele avioanelor de linie! Nu este o glumă, aceasta este părerea incontestabilă și neavizată a Oliviei Steer, un influencer care nu se sfiește să exploreze tărâmul logicului de frontieră. Conform Oliviei, aceste urme par simple contrail-uri, dar de fapt sunt niște comploturi malefice de proporții mondiale!

Oliviei îi place să ne țină informați cu privire la cele mai recente pericole „inexplicabile” care ne pândesc din umbra norilor. Dacă nu ați auzit încă, enteroviroza este acum atribuită acestor urme misterioase de avion. Nu contează că enteroviroza este de obicei transmisă de la persoană la persoană prin contact direct sau prin intermediul obiectelor contaminate – acum, avioanele de linie sunt principalele vinovate! Vă puteți imagina virusurile care așteaptă cu nerăbdare să urce la bord, printr-o portiță secretă într-un motor, doar pentru a se răspândi ulterior asupra tuturor pasagerilor?

Dar să fim serioși, de când avioanele de linie au devenit cele mai bune vehicule pentru invazii microscopice? Până acum, știam că ele sunt destinate să ne ducă în vacanță sau în întâlniri de afaceri, nu să ne transforme în gazde involuntare ale unor virusuri în căutare de aventură aeriană.

Într-o lume în care știința și medicina ne oferă explicații rezonabile și soluții concrete pentru sănătatea noastră, Oliviei Steer ne amintește că adevărul este mult mai bizar și mai supranatural. Și, dacă ar fi să dăm crezare acestor teorii stranii, avioanele de linie nu sunt doar mijloace de transport, ci și mașini de produs viruși! Ar trebui să ne așteptăm la o nouă ofertă de la companiile aeriene: „Zborul infectat cu virusuri gratuite inclus!”

În concluzie, prieteni și prietene, haideți să nu ne grăbim să credem tot ceea ce auzim sau vedem pe internet. Teoriile conspirației pot fi distractive pentru o lectură de comedie, dar să nu uităm să fim critici și să punem întrebări atunci când vine vorba de sursele informației noastre. Cine știe, poate următorul val de știri va dezvălui că norii sunt, de fapt, fumigări pentru a ascunde orașele secrete din interiorul pământului! Până atunci, să ne amuzăm în continuare de teoriile senzaționale ale Oliviei Steer și să ne protejăm de viruși cu metodele științifice recomandate.

De unde a pornit totul?

Într-o postare pe Facebook făcută acum câteva zile, Oliva Steer susține că are prieteni care s-au îmbolnăvit de enteroviroză din cauza urmelor care rămân în urma avioanelor de linie. Internetul s-a isterizat, pe bună dreptate.

„Am observat că dintre toți prietenii mei, care au ieșit, într-o iarnă, mai demult, pe pârtie, la ski, și au inspirat «aer curat de munte», într-o zi cu brazde (urme lăsate de avioanele de linie – n.r.) nesfârșite pe cer, numai eu, care am rămas în camera de hotel, să citesc, nu m-am îmbolnăvit de «enteroviroză», cu stări febrile, de greață, cu vomă, dureri de cap și de stomac. Și nici n-am «luat» de la ei, în ciuda nedistanțării sociale pe care mi-am asumat-o, ca să ajut”, a notat soția lui Andi Moisescu.

Și acum, pe bune, de ce avioanele lasă urme pe cer?

Aceste dungi de culoare albă poartă, în limba engleză, denumirea de „contrails”, iar cuvântul este prescurtat de la „condensation trails” care s-ar traduce prin românescul „urme de condensare”.

Urmele sunt, de fapt, niște nori artificiali. Asemeni motoarelor automobilelor, și motoarele avioanelor ard carburantul și degajă gaze de eșapament. Acestea conțin, printre altele, vapori de apă și impurități. La înălțimi de 26.000 de picioare (aproximativ 8.000 de metri), gazele din reactor, care au o temperatură ridicată, intră în contact cu aerul rece (aproximativ -40 de grade Celsius) și uscat.

Diferențele mari de temperatură provoacă condensarea și înghețarea acestor vapori de apă, devenind astfel cristale de gheață, în acest fel formându-se dungile de culoare albă pe care le observăm de pe Pământ.

Aceste urme de condensare pe care le lasă avioanele în urmă se pot întinde pe distanțe de până la 150 kilometri și pot sta pe cer până la 24 de ore.

Sunt dârele chimice?

Mult timp s-a crezut (Olivia încă mai crede) că aceste dâre sunt asemeni gazelor de eșapament și poluează mediul înconjurător. Dr. Steven J. Davis, cercetător în domeniul climei la Universitatea California, a decis să studieze dârele cu pricina în urmă cu câțiva ani și a întocmit o echipă de 77 de experți în chimie atmosferică și poluare. După ample studii, aceștia au concluzionat că dârele nu conțin agenți chimici sau biologici.