Este adevărat că există nisipuri mișcătoare care înghit oameni?

22.04.2021
Este adevărat că există nisipuri mișcătoare care înghit oameni?

Multe dintre filmele western de la Hollywood sau pelicule a căror acțiune se petrece în junglă conțin o scenă în care o persoană este înghițită de nisipurile mișcătoare. Dacă personajul este negativ se duce la fund, însă dacă este pozitiv cineva vine și îl salvează. Există în realitate astfel de nisipuri mișcătoare capabile să înghită un om?

Pot nisipurile mișcătoare ucide un om?

Întrebarea are un răspuns logic, iar acesta este „NU”. Nisipurile mișcătoare nu reprezintă altceva decât un nisip obișnuit, în care o cantitate destul de mare de apă reduce frecarea între particule și le permite să se miște mai rapid una peste alta. Așadar, acolo unde există nisipuri mișcătoare pământul este saturat de apă. Trebuie specificat că mișcările telurice pot face ca nisipul umed să devină mișcător.

Ce trebuie să faci dacă ești prins în nisipuri mișcătoare?

Dacă ai ajuns într-o zonă cu nisipuri mișcătoare și ai călcat pe ele, nu trebuie să intri în panică. Realitatea este departe de situațiile prezentate în filme. Potrivit datelor științifice, densitatea nisipului mișcător este mai mare decât cea a corpului uman. Drept urmare, este imposibil ca o persoană să fie înghițită complet de nisipurile mișcătoare.

În mod normal, o persoană se poate scufunda în nisip până la gleznă sau cel mult genunchi. Problema este ieșirea afară, fiindcă nisipul are tendința de a pierde apa și a deveni mai solid. Drept urmare, când vei încerca să scoți picioarele vei avea senzația că sunt prinse în beton.

Potrivit specialiștilor, cel mai indicat atunci când ești prins în nisipuri mișcătoare este să nu intri în panică. După aceea, trebuie să scapi de tot ce adaugă greutate corpului tău și ușor să miști picioarele, înainte și înapoi, pentru a aduce cât mai multă apă în jurul lor, iar, ulterior, să te îndrepți către margine. În concluzie, nisipurile mișcătoare nu pot înghiți oameni, doar le poate încetini deplasarea.

 

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot