Iisus Hristos a fost și încă este cel mai dezbătut personaj din istoria umanității. Mântuitorul este considerat figura centrală, dar și fondatorul creștinității. Bisericile din lumea întreagă îl consideră Fiul lui Dumnezeu și drept al doilea personaj al Trinității creștine (Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt).
Este adevărat că Iisus Hristos nu a fost tâmplar?
Viaţa lui Iisus Hristos a fost dezbătută, de-a lungul timpului, de foarte multă lume, încercând să înțeleagă rolul acestuia pe Pământ și dacă el a fost cu adevărat Fiul lui Dumnezeu. În ceea ce privește profesia Mântuitorului, acesta pare să-l fi urmat atât pe Tatăl său ceresc, cât și pe tatăl său vitreg de pe Pământ.
Potrivit istoricilor, Iisus Hristos nu a fost cu adevărat un tâmplar, cel puțin nu așa cum înțelegem noi profesia. Scrierile biblice evidenţiază faptul că acesta a fost, mai degrabă, precum un Rabin sau un profesor. Cu toate acestea, în primii săi ani, din Marcu 6:2-3 se înțelege că el a fost, ca și tatăl său vitreg, un „dulgher”, așa cum este tradus în mod obișnuit.
Cu toate acestea, traducerea aleasă din cuvântul grecesc „tecton” pentru a însemna „dulgher” este o traducere puțin greșită. De fapt, „tecton” (în Mark) sau „tekton” (în Mathew) este tradus mai bine într-un cuvânt care descrie un „antreprenor”, care poate fi contractat la liber.
El a fost practic un „Om bun la toate”, scrie todayifoundout.com. Practic cine avea nevoie de reparat, proiectat sau construit ceva în acea perioadă putea să apeleze la Iisus Hristos fără probleme. Ba mai mult, acesta nu se ocupa numai de lucrări mici, precum repararea unui acoperiș sau altele asemenea, ci putea lua lucrări mai ample cum ar fi proiectarea și construirea de poduri, temple de piatră etc. Astfel că, probabil, după noțiunea din prezent a profesiei, Iisus Hristos ar fi avut meseria de „inginer”.
Dovezi istorice care atestă că Iisus Hristos a existat
Conform istoricilor, epistolele lui Pavel au fost scrise la 25 de ani de la moartea lui Iisus din Nazareth. Biografia lui Iisus, scrisă tot de Pavel, ar fi fost realizată la 40 de ani de la crucificarea lui Iisus Hristos.
O altă dovadă a fost lăsată de un evreu pe nume Flavius Josephus care a scris despre istoria iudaismului în jurul perioadei 93 d.Hr. În lucrarea sa, acesta face două referiri la Iisus Hristos. În“Antichităţile evreilor”, cartea 18, capitolul 3, punctul 3, celebrul istoricul Flavius Josephus scrie: „Acum, într-un timp exista Isus, un om înțelept, dacă îmi este permis să-l numesc om, pentru că el a fost un făcător de lucrări minunate – un profesor atâtor oameni care au primit adevărul cu plăcere. El a atras de partea lui mulți dintre evrei și mulți dintre alte neamuri. El a fost Hristos; și atunci când Pilat, la sugestia principalilor bărbați dintre noi, l-a condamnat la crucificare, cei care l-au iubit de prima dată nu l-au părăsit, pentru că le-a apărut viu din nou a treia zi, aşa cum profeții divini au prezis aceste lucruri”.
Politicienii romani Plinius şi Tacitus scriu și ei că Iisus a fost executat în timpul guvernării lui Pilat din Pont în Iudea (26-36), date care corespund cu cele din Evanghelii. De menționat că cei doi romani nu erau de acord cu religia creștină.
Lucian, născut în anul 115 d.Hr., a fost un satiric grec bine cunoscut. Deși și-a bătut joc de creștini, acesta a furnizat importante dovezi ale existenței lui Iisus fără însă să-i menționeze numele. „Ei îl venerează şi astăzi, omul din Palestina care a fost răstignit pentru că a adus această nouă formă de inițiere în lume (…)”, nota Lucian.
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot