Este adevărat că în Antarctica trăiesc niște creaturi ciudate?

12.03.2021
Este adevărat că în Antarctica trăiesc niște creaturi ciudate?

Antarctica este o regiune polară aflată la sudul planetei, unde cu greu găsești viețuitoare. Conform ultimelor cercetări, aproximativ 98% din această regiune este acoperită cu geață, având o grosime medie de 1,6 km. Surprinzător însă, oamenii de știință, aflați în zonă, au descoperit la 900 de metri sub gheață niște creaturi stranii.

Planeta noastră este plină de zone care încă au rămas nedescoperite, multe dintre misterele ei nefiind deslușite nici până în prezent. Un exemplu clar este faptul că cercetătorii au descoperit, abia acum, niște viețuitoare ciudate care sunt asemănătoare bureţilor marini şi, posibil, alte specii necunoscute, în proximitatea unei stânci de pe fundul oceanic.

Ce cred oamenii de știință?

Potrivit cercetătorilor, aceste animale trăiesc într-un întuneric absolut şi la temperaturi de minus 2,2 grade Celsius. Descoperirea a fost făcută, din întâmplare, după ce s-a forat prin banchiza Filchner-Ronne, dorind să se afle ce sedimente se găsesc sub stratul de gheață.

Ne aşteptam să găsim un miez de sedimente sub stratul de gheaţă, aşadar a fost o mică surpriză atunci când am atins stânca şi am văzut pe imaginile video că existau animale care trăiau pe ea, a declarat James Smith, geolog la British Antarctic Survey (BAS), potrivit dpa-international.com.

Oamenii de știință susțin că este pentru prima dată când sunt descoperite astfel de animale, care trăiesc în asemenea condiții inospitaliere. Pare incredibil, însă aceste viețuitoare se află la 1.500 de kilometri depărtare de o sursă de fotosinteză.

Descoperirea făcută ridică alte întrebări fără răspunsuri, deocamdată. Cum au ajuns acolo aceste viețuitoare și ce mănâncă? Ce se va întâmpla cu ele dacă stratul de gheață se va prăbuşi?

Antarctica, zona cea mai rece de pe planetă

Cel mai friguros loc de pe planeta noastră se află într-o depresiune muntoasă din Antarctica, la 3.900 de metri altitudine. Aici, pe data de 10 august 2010, un satelit a înregistrat o temperatură de minus 93,2 grade Celsius.

Până în anul 2010, cea mai scăzută temperatură fusese măsurată la staţia sovietică Vostok, din Antarctica, pe data de 21 iulie 1983. În acea zi au fost înregistrate minus 89,2 grade Celsius.

Foto: Pexels

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot