Este adevărat că în Islanda mașinile și casele nu se încuie?

08.03.2018
Este adevărat că în Islanda mașinile și casele nu se încuie?

E greu de crezut că există țara perfectă în care trăiesc oamenii perfecți și nu există hoți. Și totuși? Pe Internet circulă un mit, potrivit căruia, în Islanda, una dintre cele mai prospere țări din Europa, oamenii nu se mai obosesc să-și încuie casele și mașinile.

„În Islanda mașinile și casele nu se încuie?”, stă scris cu litere de-o șchioapă în majoritatea articolelor ce descriu bunăstarea din Islanda, o țară cu o populație de 325.671 de locuitori. Cât este adevăr în această poveste?

Ei bine, este doar un mit povestea conform căreia islandezii nu-și încuie casele și automobilele. Iar explicația este destul de simplă. În ultima perioadă, nivelul de trai a crescut foarte mult în insula cu o suprafață de 103.000 km². Astfel, islandezii și-au cumpărat în ultimii ani locuințe scumpe pe care le-au mobilat cu gadgeturi de ultimă generație și mașini costisitoare.

Nimeni din această țară nu-și permite riscul să rămână fără o plasmă sau fără un laptop aproape nou. Iar multe dintre mașinile de pe stradă sunt atât de scumpe încât se încuie automat. Singure. E drept, au existat vremuri în care încuierea casei era considerată un gest de grosolănie printre islandezi, dar acum lucrurile nu mai stau astfel.

Există însă și o parte de adevăr în această poveste. Infracționalitatea în Islanda este extrem de mică, iar ofiţerii obişnuiţi nu poartă arme de foc. Poliţia islandeză a făcut doar o singură dată uz de arme de foc. Se întâmpla în anul 2013 când ofițerii au fost nevoiți să împuşte un bărbat cu probleme psihice care a tras de la fereastra apartamentului său.

Curiozități despre Islanda:

Islanda
Astfel arată un oraș din Islanda

Foto: pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot