Este adevărat că înotatul cu stomacul plin poate duce la deces?
Înotul reprezintă o activitate sănătoasă pentru corpul uman fiindcă pune în funcțiune toți mușchii organismului. Specialiștii în sănătate susțin că înotul este cel mai sănătos și complex sport. De-a lungul timpului, au apărut mai multe mituri legate de înot, iar unul dintre ele spune că nu este bine să faci efort în apă imediat după ce ai mâncat fiindcă poți muri. Cum este posibil așa ceva?
Este adevărat că te poți îneca dacă intri în apă după ce ai mâncat?
Acest mit a fost perpetuat, de-a lungul timpului, și nu are nimic de-a face cu realitatea. Mulți cred că nu ar trebui să înoți cel puțin o oră după ce ai mâncat, deoarece ar putea fi periculos, fiindcă poți face crampe și te poți îneca.
Multor copii din lumea întreaga li se spune această poveste și astfel s-a perpetuat această idee din generație în generație. Ba mai mult, copiilor din Cuba li se spune frecvent să nu înoate până la 3 ore după masă.
Ideea care sta la baza acestui mit este că înotul, similar cu exercițiile fizice necesită un flux sanguin mai mare la nivelul membrelor, iar digestia alimentelor necesită și ea un flux sanguin mai mare către stomac pentru a ajuta la procesul de descompunere a ceea ce ai mâncat. Drept urmare, se crede că digestia ar devia circulația sângelui către intestin și, într-o oarecare măsură, departe de mușchi, ceea ce ar putea provoca crampe. Adevărul este că avem suficient sânge pentru a menține toate funcțiile corpului în perfectă stare de funcționare. Potrivit datelor oficiale, niciun episod de înecare cauzat de înotul pe stomacul plin nu a fost documentat vreodată.
Ce să faci dacă apar crampe în timp ce înoți?
Trebuie specificat că pot apărea crampe atunci când înoți, chiar dacă ești cu stomacul plin sau gol. Dacă o astfel de problemă se ivește, tot ce trebuie să faci este să rămâi calm, fiindcă va trece și să încerci să plutești. Cele mai multe crampe nu durează foarte mult și corpul uman este în stare să plutească în mod natural.
Un lucru adevărat și periculos, în schimb, este înotul în stare de ebrietate. Potrivit unui studiu, alcoolul a fost detectat în sânge de până la 70% la adulții care s-au înecat. Interesant este faptul că aproximativ 5% dintre oameni nu au experimentat niciodată o singură crampă musculară în întreaga lor viață.
Datele statistice arată că aproximativ 1,2 milioane de oameni mor înecați în fiecare an și aproximativ 10 milioane de persoane se îneacă parțial, dar sunt salvate îla timp. Aproximativ jumătate dintre decese sau înecuri parțiale se înregistrează în rândul copiilor.
Foto: Pexels.com