Este adevărat că Iulius Caesar s-a împrietenit cu pirații care îl răpiseră?
Gaius Iulius Caesar (iulie 100 î. Hr. – 15 martie 44 î. Hr.) este considerat de istorici „părintele Italiei”. Personajul a marcat istoria universală prin faptele sale, fiind unul dintre cei mai apreciați conducători ai Romei. După ce a crescut a îmbrățișat cariera militară, ajungând în cele din urmă să devină liderul care se visa.
În jurul lui Iulius Caesar s-au învârtit multe povești, unele adevărate, iar altele nu, fiind relatate doar pentru a arăta geniul liderului roman.
Cum s-a împrietenit Iulius Caesar cu răpitorii săi?
Potrivit scrierilor istorice, la vârsta de 25 de ani, în timp ce naviga pe Marea Egee, Caesar a fost răpit de pirații sicilieni. Inițial, răpitorii au cerut o recompensă de 20 de taleri de argint, adică 620 de kilograme de argint sau, altfel spus, 600.000 de dolari în prezent. Lucru inedit l-a reprezentat faptul că Iulius Caesar nu și-a trimis apropiații, imediat, să facă rost de argint, ci i-a îndemnat pe pirați să ceară 1.550 de kilograme de argint pentru o personalitate ca el.
Bineînțeles că pirații au fost de acord, iar Caesar și-a trimis oamenii să facă rost de argint, lucru care a durat 28 de zile. În tot acest timp, liderul roman a stat cu răpitorii săi, cărora le-a ordonat să facă liniște când doarme el. Evenimentele se desfășurau ca și cum pirații erau supușii lui Iulius Caesar.
Totodată, liderul roman compunea și recita poezii și discursuri motivaționale, iar pirații trebuiau să le asculte. În felul acesta, Iulius Caesar a câștigat respectul piraților, care i-au permis să fie liber pe insula și nava lor. În aceea perioadă Caesar era un simplu cetățean.
În discuțiile cu pirații, Iulius Caesar le-a spus că după ce va fi plătită răscumpărarea și va deveni liber se va întoarce să se răzbune. Lucru care s-a și întâmplat. Pirații nu au luat în serios amenințările, fiindcă la momentul respectiv erau complet nepregătiți.
Imediat după ce a scăpat, Iulius Caesar a adunat o mică armată cu care s-a dus pe insula piraților și i-a crucificat pe cei care l-au răpit, iar ceilalți au fost făcuți sclavi.
Expresii celebre
Sunt cel puțin două expresii celebre care îi sunt atribuite lui Iulius Caesar. În 49, când trece râul Rubicon înarmat, iar generalii îi explică faptul că tocmai a pornit războiul civil, Caesar rostește: ‘’Alea Iacta est!’’ (Zarurile au fost aruncate), lăsând să se înțeleagă că nu mai era nimic de făcut. Tot Caesar, 2 ani mai târziu, mergând într-o bătălie la Zela, ajunge pe câmpul de luptă când armata romană triumfase deja și spune: ‘’Veni, vidi, vici’’(Am venit, am văzut, am învins), scriu cei de la Digilive.ro.
Foto: Wikipedia.ro