Este adevărat că ketchup-ul a fost vândut la început ca medicament?

de: Sorin Florea
15 09. 2021
Ketchup z
Este adevarat ca ketchup-ul a fost vandut si ca medicament?

Ketchup-ul este, probabil, cel mai folosit sos din lume. Acesta poate fi mâncat aproape cu orice și este preferat în special de copii. Potrivit datelor statistice, tinerii consumă ketchup cu aproximativ 50% mai mult decât adulții.

Ketchup-ul a fost vândut ca medicament

Acest sos de roșii are o istorie îndelungată și a apărut pentru prima dată în documente în anul 1690. Trebuie specificat că termenul provine din cuvântul chinezesc „Hokkien”, „kê-tsiap”, și este denumirea unui sos murat de pește. Timpul a trecut și marinarii englezi au descoperit acest sos gustos, pe care l-au transmis mai departe.

Prin anii 1830 lucrurile au stat diferit în ceea ce privește faimosul sos de roșii. Medicul John Cook, din Ohio, Statele Unite ale Americii, recomanda consumul de ketchup pentru a trata problemele de indigestie. Abia spre sfârșitul secolului al XIX-lea, sosul a început să fie consumat ca garnitură pentru diferite feluri de mâncare.

Cum se face ketchup-ul?

Ketchup-ul a suferit transformări de-a lungul timpului, de la sosul murat de pește la cel de roșii din prezent. Potrivit datelor istorice, în anul 1703 a fost pentru prima dată când în acest sos au fost adăugate roșii coapte. Drept urmare, a apărut prima rețetă de ketchup, scrisă în anul 1727.

Ulterior, au apărut diferite variante ale acestui sos, în Marea Britanie predominând cele cu ciuperci, iar în Statele Unite ale Americii cele cu roșii. De altfel, în anul 1830, un fermier a început să vândă ketchup-ul în sticle, cu un preț cuprins între 33 și 50 de cenți. Acesta avea o consistență precum cea a sosului de soia și era numit sos de soia.

Potrivit Guvernului american, ketchup-ul trebuie să conțină următoarele ingrediente:

  • sos de roșii fiert
  • zahăr
  • oțet
  • aromă de ceapă
  • scorțișoară
  • ghimbir.

Conform specialiștilor în sănătate, ketchup-ul conține un antioxidant foarte bun contra radicalilor liberi, ajutând astfel la împiedicarea dezvoltării celulelor canceroase. Totodată, consumul acestui sos de roșii ajută și la prevenirea boliilor de inimă și a îmbătrânirii premature.

Ketchup-ul este unul dintre cele mai gustoase sosuri din lume și poate fi consumat cu aproape orice fel de mâncare, în special cu pizza sau cartofi prăjiți.

Trebuie specificat că în urma unui studiu realizat în anul 2014 de Asociația Națională pentru Protecția Consumatorilor și Promovarea Programelor și Strategiilor din România (A.N.P.C.P.P.S) s-a observat că peste 30% dintre produsele de tip ketchup conțin 5 E-uri (aditivi alimentari).

Foto: Pexels.com