De fiecare dată când deschidem un pachet, decupăm alături de copii sau desfășurăm alte activități similare, mulți dintre noi folosim un instruement numit foarfecă. De fapt, zilnic folosim instrumente pentru a ne ușura activitățile.
Foarfecile ne ajută, de exemplu, să tăiem hârtia în formă de inimă pentru o felicitare. De asemenea, o putem folosi chiar și în bucătărie pentru a tăia pizza sau fâșii de carne de pui. Designul lor este simplu și au numeroase întrebuințări, însă câți dintre noi știm cine a inventat această unealtă?
De-a lungul timpului oamenii ar fi acordat meritul existenței foarfecelor lui Leonardo da Vinci. Deși marelui pictor i s-au atribuit multe invenții, totuși, ascuțitele instrumente erau utilizate cu mult timp înainte de nașterea sa.
Istoricii cred că acestea au fost inventate în Orientul Mijlociu cu 3.000-4.000 de ani în urmă. De exemplu, unii dintre aceștia sunt de părere că vechii egipteni au creat un dispozitiv asemănător foarfecilor în jurul anului 1.500 î.e.n. Dispozitivul consta din două lame de bronz, conectate printr-un mecanism asemănător unui arc ce menținea lamele separate până când acestea au fost strânse împreună.
O pereche de foarfeci asemănătoare foarfecilor de azi cu o lamă încrucișată sau cu un design pivotant a fost dezvoltată de vechii romani în jurul anului 100 d.Hr. Foarfecile pivotante cu lame transversale au fost realizate manual sute de ani.
Până în anul 1761 nu au fost produse în serie. Englezul Robert Hinchliffe a adaptat designul pentru a putea fi realizate într-o fabrică. Hinchliffe a fost, de asemenea, primul care a fabricat foarfeci din oțel.
În zilele noastre există o mare varietate de tipuri de foarfeci cu scopuri specifice. De exemplu, foarfeci mici folosite în saloanele de înfrumusețare, foarfeci pentru bucătărie sau foarfeci folosite de croitori pentru nevoile lor specifice.
De asemenea, au fost create foarfecile pentru copii cu vârfuri rotunjite pentru a asigura utilizarea lor în siguranță în mediul educațional. Foarfecile lungi cu lame dure au fost create pentru a tăia metalul sau arbuștii.
Foto: Wonderopolis