Este adevărat că noaptea poate apărea curcubeul?

de: Ana-Maria
19 10. 2020
35523f59ce8d032aa362f80aee

Un curcubeu strălucitor este ca o recompensă pentru trecerea prin ploaie. Pe măsură ce lumina soarelui strălucește prin picăturile de apă care plutesc în aer acestea acționează ca niște prisme, împrăștiind lumina soarelui într-un spectru vizibil.

Specialiștii au demonstrat însă că și după ce apune soarele putem vedea un curcubeu. Arcurile lunare sau curcubeele lunare sunt fenomene atmosferice naturale rare, care apar atunci când lumina Lunii este reflectată și refractată de pe picăturile de apă din aer.

Arcurile lunare sunt similare curcubeelor, dar sunt create de lumina lunii în loc de lumina directă a soarelui.

Curcubeul lunar este mai rar decât curcubeul produs de Soare deoarece trebuie să fie îndeplinite mai multe condiții meteorologice și astronomice pentru ca acestea să fie create.

Când se formează curcubeul creat de Lună?

Luna trebuie să fie foarte joasă pe cer – nu mai mult de 42 de grade față de linia orizontului. De asemenea, faza lunară trebuie să fie o lună plină sau aproape plină. Pentru a observa un arc de lună, cerul trebuie să fie foarte întunecat deoarece orice lumină puternică îl poate ascunde.

La fel ca în cazul curcubeului produs de Soare, picăturile de apă trebuie să fie prezente în aer în direcția opusă corpului ceresc.

Arcurile lunare apar pe partea opusă a Lunii și tind să fie albe pentru ochiul uman. Acest lucru se întâmplă deoarece culorile lor nu sunt suficient de strălucitoare pentru a fi percepute de receptorii ochiului uman.

Cu toate acestea este posibil ca omul să vizualizeze culorile dintr-un arc de lună folosind fotografii cu expunere îndelungată.

Unde se pot vedea curcubeele noaptea?

Curcubeul de noapte se poate vedea în zonele unde există cascade, care creează straturi de ceață în aer. Unele dintre aceste locații sunt Parcul Național Yosemite din California și Cumberland Falls State Resort Park din Kentucky, situate în SUA, Cascada Victoria, la granița Zambiei cu Zimbabwe, și Waimea, în Hawaii.

Foto: Bright Side