Un pilot român a aterizat în Oceanul Atlantic cu o aeronava TAROM

16.07.2021
Un pilot român a aterizat în Oceanul Atlantic cu o aeronava TAROM

Nu multă lume știe că, în anul 1980, pilotul român Paul Mitu a aterizat cu un avion Tarom în Oceanul Atlantic. Pentru a fi mai exacți, acesta a pus avionul pe un banc de nisip și a salvat astfel 186 de oameni de la moarte. În mod surprinzător, la întoarcerea în țară, în loc să fi elogiat și apreciat pentru măiestria sa, el a fost retrogradat.

Povestea incredibilă a pilotului Paul Mitu?

Pe data de 6 august 1980 a avut loc un zbor de la Otopeni spre Casablanca și, ulteior, spre Nouadhibou, Mauritania. La bord s-au aflat 186 de oameni, iar manșa de comandă a fost în mâna lui Paul Mitu. Cursa trebuia să înceapă la 9:00 dimineața, însă o problemă tehnică la un motor a făcut ca aeronava să decoleze de la sol după 14 ore.

Paul Mitu

Zborul a decurs în mod extraordinar de normal, oboseală cruntă, echipajul aproape că dormea. Până când am ajuns să cerem aprobare de coborâre pentru aterizare pe aeroportul Nouadhibou. Culmea este că pierde legătura radio, comunicaţia nu se poate stabili.

Am luat legătura cu Las Palmas. Ei mi-au dat voie să cobor. Când mi-au dat voie să cobor la 4.000 de picioare, mi-au spus că vizibilitatea este în scădere. În loc să fiu dirijat la aterizare, probabil, zic eu, acea persoană care se afla la dirijare atunci, nici nu ştia să se uite pe ecran.

Am executat schema de aterizare, schema de apropiere, totul a decurs normal, numai că o dată la un milion de ani, acel sistem de aterizare nu funcţiona. Ceaţa era până în pământ. La 90 de metri, avionul a intrat în hălău. Am luat contact cu oceanul, avionul a muşcat din apă până nu a mai avut portanţă, a căzut în acea dună de nisip, a povestit Paul Mitu, pentru Antena 3.

Avionul a fost rupt în trei, însă unul dintre motoare a continuat să funcționeze, speriind rechinii care veniseră în zonă pentru o masă copioasă. După aproximativ trei ore și jumătate au venit ajutoarele, iar toate cele 186 de suflete de la bord au fost salvate. Comandantul Paul Mitu a rămas ultimul și a înotat singur până la țărm. Ulterior, salvatorii l-au găsit pe acesta inconștient, rănit grav la mână și la ochi.

După ce a revenit în țară, în loc să fie primit ca un erou regimul comunist l-a amenințat cu 100 de ani de închisoare și l-a retrogradat ca elev navigator pe curse interne. După o bună bucată de timp, acesta a reușit să redevină comandant şi a zburat la Romavia până în anul 1993. Apoi a ieşit la pensie.

Foto: antena3.ro, realitatea.net și baaa-acro.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot