Este indicat sau nu ca roșiile să fie depozitate în frigider?
Roșiile sunt unele dintre cele mai consumate fructe din lume. Tomatele sunt utilizate la tot felul de salate și mâncăruri, gustul lor inconfundabil dând savoare preparatelor culinare. Depozitarea lor este foarte importantă pentru a-și păstra proprietățile nutritive, dar și aroma delicioasă. Unde este cel mai bine să ții roșiile?
De ce să nu ții roșiile în frigider?
Atunci când achiziționăm roșii întotdeauna cumpărăm mai multe decât avem nevoie. Motivul este unul simplu: nu te poți duce la piață sau la supermarket în fiecare zi, astfel că achiziționezi tomate pentru o perioadă mai îndelungată. Problema este că aceste fructe se degradează foarte ușor și au nevoie de condiții optime de depozitare pentru a-și păstra prospețimea cât mai mult.
Cei mai mulți oameni, când ajung acasă, depozitează roșiile în frigider. Aceasta este cea mai proastă opțiune, fiindcă la temperaturi reci tomatele se degradează foarte repede. Potrivit specialiștilor în nutriție, roșiile ținute în frigider se vor înmuia și își vor pierde din proprietățile avute.
Cel mai bun loc pentru a depozita roșiile, după ce au fost achiziționate, este un loc întunecat și răcoros. Trebuie precizat că ele trebuie ținute departe de alte legume și fructe care eliberează etilenă, o substanță care grăbește alterarea.
Nutriționiștii recomandă ca tomatele să fie așezate într-un coș sau vas mai mare, unele lângă altele, niciodată suprapuse fiindcă se vor strica mai repede. Locația trebuie să fie rece și întunecată.
O altă modalitate de a păstra roșiile, o perioadă mai îndelungată, o reprezintă congelarea. Potrivit specialiștilor în sănătate, înainte să fie depozitate tomatele nu trebuie să fie spălate, fiindcă apa poate favoriza dezvoltarea mucegaiului și a bacteriilor, reducând astfel durata de viață a acestora. Indicat este ca roșiile să fie băgate sub dușul cu apă chiar înainte de a fi mâncate.
Câte soiuri de roșii există?
De-a lungul timpului roșiile au evoluat și s-au diversificat, în prezent existând peste 10.000 de soiuri, cu dimensiuni, culori și forme diferite. Cele mai multe dintre acestea au trecut prin multiple schimbări, însă există și tomate care au o istorie de peste 400 de ani.
Foto: Depositphotos.com