Este laptele de hipopotam roz?

17.02.2022
Este laptele de hipopotam roz?

Femela hipopotam naște un pui o dată la doi până la trei ani. Înainte și după naștere, aceasta se izolează pe o perioadă de timp de 10 până la 44 de zile cu puiul. Mama alăptează apoi fătul timp de 8 luni, stă lângă el în primii ani și îl protejează.

La fel ca și alte mamifere, femelele hipopotami își hrănesc bebelușii cu propriul lor lapte. Ceea ce a devenit viral în ultimii ani a fost afirmația conform căreia laptele de hipopotam ar fi roz. Să fie acest lucru adevărat?

Este laptele de hipopotam roz?

Ei bine, nu. La fel ca toate mamiferele, hipopotamii produc lapte pentru descendenții lor, care este de culoare alb sau aproape alb. Cu toate acestea, există totuși un sâmbure de adevăr.

Motivul pentru care unii cercetători susțin ideea că laptele este roz este din cauza faptului că hipopotamul secretă două tipuri de acizi unici numiti „acid hiposudoric” și „acid norhipposudoric”. Primul are o culoare roșiatică și este adesea cunoscut sub numele de „transpirație de sânge”, deși nu este nici sânge, nici transpirație, potrivit Safaris Africana.

Cel din urmă este portocaliu strălucitor. Ambii acizi sunt suficient de puternici pentru a minimiza creșterea bacteriilor pe pielea hipopotamului. Acești acizi acționează și ca protecție solară pentru pielea hipopotamilor, deoarece absorb razele UV care distrug celulele pielii.

Când secreția iese pe corpul hipopotamului, aceasta este incoloră, dar reacționează la lumina soarelui transformându-se într-o culoare portocalie roșiatică strălucitoare, de unde și termenul de „transpirație de sânge”. După câteva ore, lichidul își schimbă din nou culoarea în maro-murdar.

După secretarea „transpirației de sânge”, deși este încă o culoare portocalie-roșiatică, este posibil ca acest lichid să se amestece cu laptele alb și astfel a apărut ideea că este roz. Prin urmare, nu laptele în sine este roz, ci mai degrabă laptele care se amestecă cu un alt lichid pentru a schimba culoarea.

Curiozități despre puii de hipopotami

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot