Este periculos cuptorul cu microunde?

27.04.2020
Este periculos cuptorul cu microunde?

Cuptorul cu microunde se găsește, în ziua de astăzi, în toate bucătăriile moderne. Acesta a ușurat semnificativ munca gospodinelor, dar și a bucătarilor profesioniști. Modul rapid de încălzire și preparare a mâncării îl face să fie utilizat la scară largă.

În jurul cuptorului sunt numeroase controverse, multe voci susținând că acesta este dăunător pentru sănătate, însă alții nu sunt de aceeași părere. În rândurile de mai jos vom vedea unde este adevărul.

Cum funcționează cuptorul cu microunde?

Acest aparat minune conține un tub numit magnetron, care produce radiații electromagnetice. Dispozitivul convertește energia electrică primită în unde radio de scurtă frecvenţă. Aceste unde acționează direct asupra moleculelor din alimente, în special a celor din apă, făcându-le să vibreze. În felul acesta se degajă căldură, iar mâncarea este încălzită.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) consideră cuptorul cu microunde ca fiind un aparat sigur, atâta timp cât sunt respectate condițiile de utilizare.

Cum trebuie folosit?

Cuptorul are niște condiții de utilizare stricte pentru a nu dăuna sănătății. Aşadar, este interzisă încălzirea alimentelor în recipiente din plastic, metal sau aluminiu, fiind acceptate doar sticla şi ceramica. Totodată, este bine ca acest aparat să fie utilizat cât mai puțin, fiindcă până la urmă emite radiații electromagnetice.

Celebrul Dr. Oz din SUA are câteva sfaturi atunci când este folosit cuptorul cu microunde:

1. Este important să consumăm alimente sănătoase.
2. Nu trebuie să utilizăm altfel de recipiente decât cele din sticlă termorezistentă sau ceramică.
3. Alimentele ar trebui ţinute pe foc sau la microunde cât mai puţin pentru a-şi păstra proprietăţile nutriţionale.
4. Este recomandat să stăm la distanţă de cuptorul cu microunde atunci când este pornit.
5. Este important să ne asigurăm că cuptorul funcţionează bine, nu este avariat.

În concluzie, cuptorul este un aparat sigur de folosit atâta timp cât sunt respectate regulile de utilizare și nu este folosit în exces.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot